Национални дан без дуванског дима - 31. jануар 2015.

Национални дан без дуванског дима ове године се обележава под слоганом: „СВАКА ЦИГАРЕТА СМЕТА“, којим се жели скренути пажња јавности да не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму и да је једина ефикасна заштита од штетног дејства његових састојака – потпуна елиминација дуванског дима из окружења. Једини исправан приступ је непушење и боравак у просторима без дуванског дима.Постоји довољно доказа из истраживања да употреба дувана и дуванских производа повећава ризик од срчаног и можданог удара, повишеног крвног притиска и обољења периферних крвних судова, малигних болести, посебно рака плућа, гркљана и уста. Изложеност дуванском диму у животном, радном и јавном простору, једнако је штетна као и само пушење и може и код непушача допринети развоју многих болести, као што су малигне, болести срца и болести плућа.

Грађани Србије су у великој мери свесни наведених чињеница, што показују  резултати Истраживања здравља становништва из 2013. године - више од половине пушача (58,8%) забринуто је за своје здравље због последица изложености дуванском диму, као и 47,1% непушача. Међутим, у Србији и даље пуши више од трећине становника старијих од 15 година (34,7%), док је више од половине (54,4%) изложено дуванском диму у затвореном простору. У популацији школске деце узраста од 13 до 15 година, један од 10 ученика пуши цигарете (13%), док је чак 63,4% њих изложено дуванском диму у својој кући и скоро исто толико (61%) у затвореним јавним просторима, према резултатима Глобалног истраживања о употреби дувана код младих у Србији 2013. године.

Подаци из истраживања указују на потребу спровођења ефикаснијих мера контроле дувана, пре свега доследном применом, као и унапређењем постојеће законске регулативе, али и креирањем и спровођењем делотворнијих програма подршке и помоћи при  одвикавању од пушења. Посебно је важно заштитити децу и младе особе од изложености дуванском диму. Потребно је интензивније спровођење здравствено васпитног рада са младима у здравственим и образовним установама, уз истовремену едукацију родитеља да је један од сигурних начина да сачувају здравље своје деце и породице – дом без дуванског дима.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351