Инфекције спољашњег ушног канала у летњим месецима

Infekcije spoljnog usnog kanalaСпољашњи ушни канал је често место инфекције, посебно у летњим месецима када је чешћа посета базенима и купалиштима.  Инфекције спољашњег ушног канала могу бити акутне или хроничне. Акутне инфекције спољашњег ушног канала у летњим месецима настају као последица трауме, као реакција на страно тело  и услед лоше хигијене. Узрочници су најчешће бактерије и гљивице. Хронична инфекција настаје због  иритације ушног канала дренажом гнојног садржаја из средњег ува услед перфорације бубне опне.

Упала спољашњег ушног канала јавља се у више облика:

- у виду локализоване инфекције која је  је последица  инфекције корена длачица

- као инфекција која обухвата спољашњи ушни канал и ушну шкољку и изазвана је различитим врстама бактерија

- као гљивична инфекција

Од бактерија најчешћи узрочници су Pseudomonas spp., Staphulococcus aureus и Streptococcus spp.

Бактерије  продиру кроз повређену кожу и доводе до настанка инфекције. Ове инфекције могу настати као  последица  пливања  или купања,  када долази до мацерације коже (омекшавања услед влажне средине).

Током летњих месеци запажа се повећан број  инфекција у спољашњем ушном каналу изазваних  бактеријама из рода Pseudomonas. Уласком воде која није чиста у спољашњи ушни канал доспева и ова бактерија и наилази на добре услове за свој опстанак и развој инфекције.

Гљивична инфекција спољашњег ушног канала може бити примарна где влажна и топла средина  омогућавају развој гљивица  или  секундарна, која настаје као последица локалне примене антибиотика. Најчешће се изолују гљивице из рода Candida, а затим плесни од којих је најчешћи  Aspergillus spp.

Честа појава су удружене бактеријске инфекције са две и више врста бактерија, а такође и удружене бактеријске и гљивичне инфекције.

Појава симптома као што  су бол у уву, појава секреције из ува, осећај запушености ува, ослабљен слух, повишена телесна температура после купања у реци, мору, језеру или базену захтева преглед лекара. Анализа  бриса из  спољашњег ушног канала у микробиолошкој лабораторији доводи до адекватне терапије која  се примењује на основу урађеног антибиограма.

Брис спољашњег ушног канала се може урадити у Градском заводу за јавно здравље Београд. 
Више информација овде.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351