5. Јун Светски дан заштите животне средине

5 JUN Svetski dan zas ziv sredine 1Тема: Решења за загађење пластиком

Светски дан заштите животне средине је највећи међународни дан заштите животне средине. Предвођен Програмом Уједињених нација за животну средину (УНЕП), који се обележава сваке године од 1973. године, израстао је у највећу глобалну платформу за ширење свести о заштити животне околине. Прослављају га милиони људи широм света.

Домаћин Светског дана животне средине 2023. је Обала Слоноваче, уз подршку Холандије, а тема ће се фокусирати на решења за загађење пластиком у оквиру кампање #BeatPlasticPollution. То је подсетник да су акције људи у вези са загађењем пластиком битне. Кораци које владе и предузећа предузимају у борби против загађења пластиком последица су ове акције.

Иако пластика има много вредних примена, постали смо зависници од пластичних производа за једнократну употребу — са озбиљним еколошким, друштвеним, економским и здравственим последицама.

Широм света сваког минута се купи милион пластичних боца, док се годишње у целом свету искористи до пет билиона пластичних кеса. Укупно, половина све произведене пластике је дизајнирана за једнократну употребу – употребљена само једном, а затим бива бачена.

Пластика, укључујући микропластику, сада је свеприсутна у нашем природном окружењу. Она постаје део фосилног записа Земље и обележје антропоцена, наше тренутне геолошке ере. Чак су дали име новом морском микробном станишту под називом "пластисфера".

Па како смо доспели овде?

Од 1950-их до 1970-их, произведена је само мала количина пластике, и као резултат, пластични отпад је био релативно подношљив.

Међутим, између 1970-их и 1990-их, производња пластичног отпада се више него утростручила, што одражава сличан пораст производње пластике.

Почетком 2000-их, количина пластичног отпада коју смо произвели порасла је више у једној деценији него у претходних 40 година.

Данас производимо око 400 милиона тона пластичног отпада сваке године.

Видимо и друге забрињавајуће трендове. Од 1970-их, стопа производње пластике је расла брже од било којег другог материјала. Ако се историјски трендови раста наставе, предвиђа се да ће глобална производња примарне пластике достићи 1.100 милиона тона до 2050. Такође смо видели забрињавајући помак ка пластичним производима за једнократну употребу, предметима који би требало да буду бачени након једне кратке употребе.

Потребна је системска промена како би се зауставио ток пластичног отпада који завршава у животној средини.

За више информација о обележавању Светског дана животне средине, можете посетити званичну интернет страницу кампање - https://www.worldenvironmentday.global/ , као и УН програма за заштиту животне средине https://www.unep.org/interactives/beat-plastic-pollution/
5 JUN Svetski dan zas ziv sredine 2

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351