Стафилококно тровање храном

StafilokokStaphylococcus aureus је бактерија која код здравих људи најчешће насељава кожу и слузокожу носа. Ова бактерија у одређеним околностима може изазвати болест. Између осталог, Staphylococcus aureus ствара токсине који могу довести до тровања храном. Контаминација хране стафилококом и токсинима настаје током складиштења,  прераде, припреме или дистрибуције. Најчешће се  дешава  преко руку особа које припремају  храну и преко прибора за припрему хране, као што су ножеви, даске за сечење меса, посуде у којим се чува храна.

Услови који погодују продукцији токсина у храни која је контаминирана стафилококом

- надекватно чување хране после припреме

- припрема хране много пре конзумирања

- недовољно кувана или загрејана храна

- пролонгирано загревање на грејним плочама код сервирања хране.

Стафилококна тровања се могу јавити спорадично, у кућним условима, и епидемијски, након конзумирања хране у угоститељским објектима. Епидемије су најчешће лети, када су високе температуре и храна се не чува на одговарајући начин. Најризичнија храна су млевено месо, пудинг, сладолед, сендвичи.

Тровање храном узроковано стафилококним токсинима карактерише кратак инкубацијски период (до 8 сати), снажна мучнина, повраћање и пролив, без појаве повишене телесне температуре. Болест је је углавном блага, а опоравак наступа кроз 1 до 3 дана. Лечење се састоји у надокнади течности, лековима против грчева у стомаку и мировању.

Превентива:

- особе које рукују храном при припремању  и дистрибуцији (кувари,конобари ) морају се придржавати општих хигијенских мера ради спречавања контаминације хране

- детаљно прање руку, посебно испод и око ноктију, сапуном и текућом водом пре започињања рада са храном

- не учествовати у припремии хране уколико имате ранице или инфекције коже на рукама

- радне површине и прибор за припрему хране одржавајте чистим

- уколико се храна неће потрошити за време од два сата од припреме, чувајте је на температури изнад 60˚Ц или испод 5˚Ц

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351