Сунчаница и топлотни удар - научите да их разликујете!

suncanica 2022.Временске „неприлике“ могу довести до појаве здравствених тегоба које је неопходно што пре препознати и адекватно третирати.

СУНЧАНИЦА - настаје прекомерним директним излагањем, пре свега главе и врата, сунчевим зрацима. Почиње јаком главобољом и порастом телесне температуре. Често се могу јавити, умор и малаксалост, поспаност и вртоглавица, зујање у ушима или краткотрајни губитак слуха, а код старијих особа често може доћи и до губитка свести.

Како би спречили настанак сунчанице, најважније је избегавати дужи боравак на сунцу и главу прекрити адекватним шеширом, качкетом или капом светлих боја. По могућству главу и врат треба повремено расхлађивати квашењем.

ПРВА ПОМОЋ КОД СУНЧАНИЦЕ:

•    Особу одмах склонити са сунца (у климатизовану или замрачену и добро проветрену просторију).
•    Истуширати је млаком водом (или је бар умити и ставити јој хладне облоге на чело и врат).
•    Дати јој да пије течност (чај, сок или обичну воду) - не одједном у великој количини, већ чешће пута по мање гутљаје.
•    Одмор је неопходан, а следећег дана се никако не треба излагати сунцу!

Ако се тегобе наставе или се погоршају, потребно је јавити се лекару!

ТОПЛОТНИ УДАР настаје не само због прекомерног излагања директним сунчевим зрацима него и услед влажног и прегрејаног ваздуха - поготово код радника у пекари, кухињи, крај високих пећи, али и у прегрејаном аутомобилу, јавном превозу, па чак и у стану.
Топлотни удар је стање у коме се тело прегреје у релативно кратком временском року. Настаје нагло, услед прекомерног пораста телесне температуре и немогућности организма да температуру одржи у нормалним границама.
Симптоми топлотног удара су телесна температура виша од 40°C, општа слабост, топла и сува кожа без знојења, убрзан пулс и дисање, пад крвног притиска, вртоглавица, главобоља, мучнина, повраћање, а понекад и губитак свести (што може бити и први знак).

ПРВА ПОМОЋ КОД ТОПЛОТНОГ УДАРА:

Топлотни удар је озбиљно стање које захтева неодложну медицинску помоћ!

Ако посумњате на топлотни удар, одмах позовите хитну помоћ или се јавите у најближу здравствену установу!

Уколико здравствене службе нису доступне или је потребно више времена до указивања стручне помоћи, неопходно је да учините следеће:
•    Особу одмах склоните са сунца или из прегрејане просторије и скините јој сву сувишну одећу.
•    Умијте је или истуширајте не превише хладном водом. Уколико вода није доступна, изложите је струјању ваздуха (нпр. расхлађивање вентилатором).
•    Дајте јој течност, уколико стање то дозвољава.

Након опоравка од топлотног удара, повећана је осетљивост на високе температуре и током следећих недеља. Најбоље је избегавати високе температуре и физичку активност све док лекар не одобри.

ТОПЛОТНА ИСЦРПЉЕНОСТ често настаје услед претеране физичке активности у условима повишене спољне температуре и влажности ваздуха. Испољава се  појачаним знојењем, грчевима у мишићима, главобољом, повраћањем, поремећајем оштрине вида, падом крвног притиска и малаксалошћу, као и губитком свести.

Прва помоћ код топлотне исцрпљености:

  •       Особу треба одмах сместити у хлад или расхлађену, по могућству замрачену просторију, и скинути јој одећу.
  •       Расхладити је поливањем млаком водом или стављањем хладних облога на главу и потиљак.
  •       Дати јој да пије расхлађену течност- воду или благи биљни чај у малим гутљајима.
Код овог стања обавезно треба потражити медицинску помоћ, због могућег погоршања у стање топлотног удара. Препоручује се интравенска надокнада течности у здравственој установи.

О осталим здравственим тегобама изазваним високим температурама ваздуха и како их препознати, детаљније се информишите у најновијој публикацији Градског завода за јавно здравље Београд.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351