Исхрана током слав(љ)а

ishrana tokom slavlja 2021Закорачили смо у календарски део године када су учестале прославе слава, које нас лагано уводе у празнични период године. У редовним околностима и празнично расположење. COVID-19 пандемија је умногоме променила начин живота и успоставила нова противепидемијска правила понашања. Већа окупљања ће код многих, надамо се, изостати, али богата трпеза ће, вероватно, опстати. Како нам додатни килограми и друге нелагоде неумерености у храни и пићу не би задавале додатне бриге, не заборавимо на неколико основних препорука правилне исхране:

1.    УМЕРЕНОСТ. Изобиљу хране је тешко одолети, али настојмо да имамо меру. Ово је посебно важно за хроничне болеснике (нпр. хипертензија, дијабетес и др.), као и оне са повећаним здравственим ризицима (хиперхолестеролеремија, гојазност и сл.), код којих је исхрана битан фактор у лечењу, али и превенцији нежељених здравствених догађаја. Не заборавимо и на калорије унесене течношћу. Неумерени унос безалкохолних и алкохолних пића може неповољно утицати на здравље, нове нежељене килограме и друга кајања, након празновања.

2.    РАЗНОВРСНОСТ. Уживајмо у разноврсности избора и укуса, уз вођење рачуна да су у исхрани и у данима славља заступљене све основне групе намирница. Посебно обратити пажњу на унос свежег воћа, који би требало да је свакодневан, боја и укуса по личном избору и преференцијама. Ови богати извори влакана, витамина, минерала и других корисних нутријената су добри савезници у јачању имунитета и другим благотворним ефектима по здравље.
Суво воће (смокве, шљиве и сл.), иако представља добар нутритивни извор, с обзиром на висок садржај шећера и већу енергетску вредност у односу на свеже воће, не би требало уносити у већој количини од једне дневне порције (око 30 г).

3.    РЕДОВНЕ ОБРОКЕ НЕ ПРЕСКАКАТИ У ИШЧЕКИВАЊУ СЛАВСКЕ ТРПЕЗЕ! Водити рачуна да се режим исхране у периоду прослава значајно не поремети, те да се одржи релативна редовност у конзумирању хране, кроз унос 3 главна оброка и 2 ужине.

4.    НЕ ХИТАТИ ПО РЕПЕТУ. Између послужења правити паузе. Потребно је време да до мозга дође информација да је стомак пун. За десетак минута, можда схватимо да смо сити, или да нам је потребно сасвим мала порција да бисмо утолили глад и жељу за храном.

5.    МИСЛИТИ НА БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ, која је предуслов сваком уживању у храни. Поштујмо основне принципе хигијенског режима у раду са храном:
  •   Намирнице чувати на одговарајућој температури! Температурни режим је један од кључних фактора у безбедности хране, од термичке обраде намирница до услова чувања термички обрађених и сирових намирница, посебно оних које се убрајају у категорију лако кварљивих, као што су: месо и производи од меса, кремасти колачи, руска и остале салате са мајонезом, јајима и сл.
•   Храну не остављати дуже од 2 сата на собној температури!
  •   Посебан опрез у манипулацији намирницама које се учесталије конзумирају сирове, јер носе већи епидемиолошки ризик, као што су свеже воће и одређене врсте поврћа. Свеже воће и поврће је потребно темељно опрати под млазом текуће хигијенски исправне воде и очистити; код свежег купуса, спољашње листове одстранити и прати лист по лист, пре и након механичке обраде (сецкања); свеже поврће које се уобичајено конзумира без коре (нпр. краставац), ољуштити, уз прање пре и после љуштења.
  •   Чистоћа и хигијенска манипулација прибором и опремом у свим стадијумима припреме и чувања хране.
•    Не користити исти прибор у манипулацији сировим и готовим, термичким обрађеним намирницама, без претходног прања врелом водом и детерџентом!
  •   Водити рачуна о личној хигијени, нарочито, правилном и редовном спровођењу хигијене руку, користећи сапун и хигијенски исправну воду у трајању од минимум 20 секунди. Људски фактор има важну улогу у контаминацији хране, с обзиром да се она најчешће загађује микробиолошким агенсима који се преносе путем прљавих руку.

Мали савети...
Не досољавати! Храна на трпези је сасвим сигурно већ довољно слана.
Водити рачуна о уносу додатог шећера. Поделимо радост и дезерт са ближњима.
Уносити довољно течности превасходно уносом воде!
Избегавати унос алкохола на празан стомак! Алкохол „отвара“ апетит и доприноси укупном енергетском уносу.

Напомена!
Сходно неповољној епидемиолошкој ситуацији везано за COVID – 19 инфекцију и високом ризику заражавања, обележавајмо славе у интимном, породичном кругу. Чувајмо своје и здравље других за године безбрижних прослава!

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351