Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

savet nedelje 172 cir
 • mb analize
  Лабораторијске анализе: информације
 • status mikrobioloksih analiza
  Статус лабораторијских анализа
 • analiza vode 1
  Вода: упутства, захтеви, препоруке
 • Санитарни прегледи
  Санитарни прегледи

Туберкулоза

Туберкулоза је заразна болест људи и неких животиња. Распрострањена је у целом свету. Најчешће се јавља у лошим социјално-економским условима. Роберт Кох је 1882.године у Берлину, описао је узрочника болести „ Mycobacterium tuberkulosis“.

Узрочник туберкулозе је отпоран у спољној средини. Отпоран је на температуру и до 80 о , у условима без влаге. У испљувку бацил се може одржати на влажном поду и до 7 дана, у хладу и тами до 3 месеца, а сасушен у прашини и неколико месеци и дуже. Отпоран је и на дезинфекциона средства.

Резервор бацила туберкулозе су заражени људи и животиње. Бацил је присутан у секретима и екстретима (испљувак, измет, мокраћа, вагинални секрет, млеко код дојиља, кожа) болесног човека.

Преноси се директним контактом са оболелим, преко капљица које се избацују приликом говора, кијања и кашљања. Индиректна зараза настаје преко загађених предмета, руку, мува, млека и млечних производа, меса заражених животиња, воћа и поврћа.

Заразност траје све док траје излучивање бацила туберкулозе. Бацил се најчешће уноси путем органа за дисање, ређе преко органа за варење.

Ризик за оболевање од туберкулозе имају највише деца млађа од 3 године и особа са смањеним имунитетом.

Поред превентивних мера које се примењују као заштита од туберкулозе, одмах након рођења апликује се БЦГ вакцина.

БЦГ вакцина је намењена за активну имунизацију новорођенчади спречава тешке клиничке облике туберкулозе (туберкулозни менингитис и дисеминована туберкулоза).

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351