Pokazatelji kvaliteta rada stacionarnih zdravstvenih ustanova u Beogradu 2022.

Pokazatelji kvaliteta u stacionarnoj zdravstvenoj delatnosti su značajno promenjeni od 2022. godine u skladu sa Pravilnikom o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite i o proveri kvaliteta stručnog rada („Službeni glasnik RS“ broj 123 od 15. decembra 2021. godine). Više se ne izveštavaju pokazatelji kvaliteta specijalističko-konsultativnih službi, zbrinjavanja hitnih stanja, kao ni sticanja i obnove znanja zaposlenih. Smanjen je i broj grana medicine za koje se izveštavaju pokazatelji kvaliteta stacionarne zaštite (više se ne izveštavaju pokazatelji kvaliteta za pedijatrijske grane, kao i za ustanovu u celini, već samo za internističke, hirurške grane i ginekologiju i akušerstvo), tako da je i broj pokazatelja smanjen sa 62 na 36. Navedenim Pravilnikom su uvedeni novi pokazatelji koji se odnose na proces i ishod bolničke zaštite kod određenih oboljenja, odnosno procedura (katarakta, ingvinalna hernija, prelom gornjeg okrajka femura, koronarna hirurgija i dr.).

Bolničke apoteke, od 2022. godine prate 5 pokazatelja apotekarske delatnosti, a promene postoje i kod pokazatelja bezbednosti pacijenata i pokazatelja lista čekanja.

U ovoj analizi su prikazani podaci o pokazateljima kvaliteta bolnica u Beogradu za desetogodišnjni period (2013-2022), a za novouvedene pokazatelje samo za 2022. godinu. U skladu sa svim raspoloživim podacima, analiza obuhvata pokazatelje kvaliteta koji su praćeni u prethodnom periodu, kao i „nove“ pokazatelje. Izveštaji o pokazateljima kvaliteta nekih bolnica za 2022. godinu su nekompletni, što je navedeno u analizi.

Tokom 2022. godine, epidemiološka situacija je bila znatno povoljnija u odnosu na prethodne dve godine koje je obeležila pandemija zarazne bolesti COVID-19. Shodno tome, bolnice su, tokom najvećeg dela 2022. godine, radile u redovnom režimu rada, ali korišćenje bolničke zdravstvene zaštite, iako povećano, nije dostiglo nivo od pre pandemije. Vrednosti mnogih pokazatelja kvaliteta su značajno promenjeni u odnosu na period pre pandemije.

U skladu sa Pravilnikom o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite i o proveri kvaliteta stručnog rada, za bolničke zdravstvene ustanove, odnosno ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, kvalitet zdravstvene zaštite procenjuje se na osnovu pokazatelja koji se prate za:

1. internističke grane medicine

2. hirurške grane medicine i

3. ginekologiju i akušerstvo

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351