Više o dijabetesu

Šta je dijabetes? 

Dijabetes je hronična bolest koja se javlja kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili kada telo ne može efikasno da koristi insulin. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi.

Hiperglikemija, ili povišen nivo šećera u krvi, tokom vremena dovodi do ozbiljnih oštećenja mnogih organskih sistema, a naročito nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Tip 1 dijabetesa 

Tip 1 dijabetesa (ranije poznat kao insulin-zavisni) se karakteriše deficitom proizvodnje insulina i zahteva dnevnu primenu insulina. Uzrok dijabetesa tipa 1 se još uvek ne zna sa sigurnošću i prema dosadašnjim saznanjima, ne može se sprečiti.

Javljaju se simptomi u vidu prekomernog izlučivanja urina (poliurija), žeđ (polidipsija), konstantna glad, gubitak težine, smetnje sa vidom i umor. Ovi simptomi se mogu javiti iznenada. 

Tip 2 dijabetesa

Tip 2 dijabetesa (ranije nazivan insulin-nezavisni) se javlja kod neefikasne upotrebe postojećeg insulina u organizmu. Dijabetes tip 2 se javlja kod većine ljudi sa dijabetesom (95%) i uglavnom je posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti.

Simptomi mogu biti slični onima kod dijabetesa tipa 1, ali su često manje izraženi. Nekada se bolest dijagnostikuje nekoliko godina nakon početka, kada su komplikacije već nastale. 
Do nedavno, ovaj tip dijabetesa je viđen samo kod odraslih, ali sada se dešava sve češće i kod dece.

Gestacioni dijabetes 

Gestacioni dijabetes je hiperglikemija (povišen nivo glukoze u krvi) koja se javlja prvi put u trudnoći, sa vrednostima glukoze u krvi iznad normalne, ali ispod vrednosti koje postoje kod dijagnoze dijabetesa, i može se javiti i u drugim trudnoćama. 

Žene sa trudničkim dijabetesom su u povećanom riziku od komplikacija tokom trudnoće i porođaja. One, ali i njihova deca takođe, imaju povećan rizik od dijabetesa tipa 2 u budućnosti. 

Koje su uobičajene posledice dijabetesa? 

Tokom vremena, dijabetes može dovesti do oštećenja srca, krvnih sudova, mrežnjače, bubrega, nerava.
Odrasle osobe sa dijabetesom imaju dva do tri puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. 
Dijabetesna retinopatija je važan uzrok slepila, a nastaje kao posledica oštećenja malih krvnih sudova u mrežnjači. U 2.6% slučajeva slepilo je uzrokovano dijabetesom.
Dijabetes je jedan od vodećih uzroka bubrežne slabosti.

Kombinacija smanjenog protoka krvi i neuropatija (oštećenje nerava) u stopalima povećava mogućnost pojave ulkusa, infekcija i potrebe za amputacijom dela ekstremiteta. 

Prevencija dijabetesa

Dijabetes je hronična, ali u velikoj meri preventabilna bolest. Jednostavne promene načina života su se pokazale kao efikasne u prevenciji ili odlaganju početka dijabetesa tipa 2. Da bi se sprečila pojava i komplikacije bolesti, trebalo bi:

  • postići i održati zdravu telesnu težinu
  • biti redovno fizički aktivan što podrazumeva najmanje 30 minuta dnevno umerene do intenzivne fizičke aktivnosti u većini dana
  • jesti zdravu hranu, izbegavati unos šećera i zasićenih masti, imati pravilan režim ishrane
  • izbegavati upotrebu duvana - pušenje povećava rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Dijagnoza i lečenje 

Dijabetes se može lečiti i njegove posledice izbeći ili odložiti sa pravilnom ishranom, fizičkom aktivnošću, redovnim skriningom, lekovima kao i lečenjem komplikacija dijabetesa.

Rana dijagnoza se može postići kroz relativno jednostavna testiranja koja su dostupna u svim domovima zdravlja.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351