Kako da organizujem vreme kod kuće?

Kako da organizujem vreme kod kuće?

Ostanite povezani sa drugima putem elektronske komunikacije - koristite tehnologiju

Povežite se sa ljudima koji su vam važni telefonom, putem društvenih medija, video ćaskanja i teksta. Samoizolacija ne znači zatvoriti sve kanale komunikacije - u stvari, sada je važnije nego ikada da razgovarate, slušate druge, delite priče i savete i ostanete u kontaktu sa ljudima koji su vam bitni. Na primer, možda ćete poželeti da organizujete digitalnu zajedničku kafu ili čak ručak, ili zakažite dnevne razgovore sa svojom bakom.

Obratite pažnju na stvari koje čine da se osećate dobro

Konzumirajte zdravu hranu, primetite lepotu ispred vašeg prozora - ptice, drveće, oblake..., čitajte omiljenu knjigu, pogledajte film ili seriju. Pronađite načine da se opustite - ovo je posebno važno ako ste uznemireni ili pod stresom. Dišite duboko i povremeno se „isključite“.

Održite kretanje                                                                                                                     

Pokušajte da ne provedete ceo dan u krevetu ili na kauču. Radite jednostavnije vežbe, koje će vam pomoći da svoj um i telo oslobodite napetosti i stresa i koje će vam dati energiju i pozitivna osećanja koja su vam potrebna. Pronađite načine da pokrenete svoje telo i svoje raspoloženje svaki dan. Zapamtite, možete izaći napolje (ukoliko niste stariji od 65 godina), u vremenu van zabrane kretanja, ali morate da ograničite kontakt sa drugima. U redu je da se ode u šetnju ili vozi bicikl, dok izbegavate ljude koji nisu u samoizolaciji.

Razmislite o tome šta možete ponuditi drugima

Davanje nam pomaže da se osećamo da smo još uvek deo naše zajednice, čak i kada moramo da ostanemo kod kuće. Imate toliko toga da ponudite - budite kreativni i razmislite o načinima na koje možete svoje vreme, veštine i znanja upotrebiti da pomognete drugima. Na primer, možete da preporučite i podelite dobar recept ili knjigu ili pozovete nekoga ko bi mogao da se oseća usamljeno.

Održite dnevnu rutinu

Ovo možda zvuči dosadno, ali to će vam pomoći da kroz svaki dan u ovom periodu prođete uspešno. Idite na spavanje i budite se u isto vreme, jedite redovno, tuširajte se, menjajte svoju odeću, provetravajte prostorije i udahnite svež vazduh, čitajte knjigu ili imajte video razgovore sa kolegom svakog dana u isto vreme. Ne zaboravite da svakog dana obezbedite vreme i sagovornika za šalu!

Primenite „informacionu dijetu“

Covid-19 je globalni problem i beskrajna su ažuriranja iz novina i od ljudi na društvenim medijima, koja mogu da vas u potpunosti preplave. Obratite pažnju kakav osećaj sve to kod vas izaziva. Odaberite jedan pouzdan izvor informacija i proveravajte novosti jednom dnevno. Posetite sajt www.covid19.rs

Telefon za psihosocijalnu pomoć građanima:                            

0800 309 309

Posebni telefoni Instituta za mentalno zdravlje:

063 729 8260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina)

063 175 1150 ( za osobe starije od 18 godina)

biljke kompjuter

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351