Da li kućni ljubimci mogu da budu izvor zaraze?

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ne postoji dokaz da psi i mačke i drugi kućni ljubimci mogu preneti virus Kovid-19 svojim vlasnicima. Ovaj virus se uglavnom širi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje, kija ili govori u vašoj neposrednoj blizini.

Treba imati u vidu da psi i mačke na svojim šapama mogu iz spoljne sredine doneti Kovid-19, kao što ga bilo ko od nas može uneti u kuću preko obuće, odeće ili različitih predmeta (mobilni telefoni, novčanici, ključevi i sl.). Shodno tome bi trebalo, nakon svake šetnje sakućnim ljubimcem, njegove šape temeljno očistiti, pre svega toplom vodom i sapunom, a mogu se obrisati i antiseptičkim maramicama. Nikako nemojte vaše ljubimce potapati u dezinfekciona sredstva, jer im možete ozbiljno ugroziti zdravlje i život.

  • Osim pojačane higijene, psima i mačkama koji žive u kućnim uslovima trebalo bi onemogućiti nekontrolisano kretanje u spoljnoj sredini .

Ako sumnjate na infekciju ili ste zaraženi virusom Kovid-19, trebalo bi da, isto kao i sa drugim ukućanima, ograničite kontakt sa kućnim ljubimcima. Ukoliko morate da se brinete o svom ljubimcu dok ste bolesni, temeljno perite ruke i pre i posle svake interakcije sa njima.

Psi i mačke oboljevaju od drugačijih tipova korona virusa, koji sa virusom Kovid-19 nemaju sličnosti ni kada je u pitanju nastanak, niti klinička slika infekcije. Oni kod ljubimaca uglavnom izazivaju stomačne tegobe koje se ne prenose na ljude.

Svakako prilikom kontakta sa životinjama treba se pridržavati osnovnih higijenskih pravila:

  • Preporučljivo je da izbegavamo najprisniji kontakt s kućnim ljubimcima, pre svega da ih ljubimo.
  • Nije preporučljivo da borave u našem krevetu.
  • Ne treba im dozvoliti dolaze u dodir sa našom hranom.
  • Nakon svakog maženja, ruke treba temeljno oprati toplom vodom i sapunom.

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351