Kako održavati higijenu životnog prostora?

Čišćenje podrazumeva uklanjanje patogenih mikrororganizama i nečistoća sa površina. Čišćenje ne uništava mikroorganizme, ali ih odstranjuje, smanjuje njihov broj i smanjuje rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija se odnosi na upotrebu hemikalija koje uništavaju mikroorganizme na površinama. Ovaj proces ne mora nužno da očisti prljave površine, ali može da uništi mikroorganizme, što nakon čišćenja dodatno može da smanji rizik od širenja infekcije.

Koje površine je neophodno čistiti i koliko često?

Prostorije je potrebno čistiti svakog dana na uobičajen način, usisavanjem i pranjem deterdžentom i vodom, a kupatilo i WC i sve dostupne površine u njima nakon pranja, po potrebi i dezinfikovati.

Redovno perite vrata, površine koje se često dodiruju, kuhinjske elemente, uređaje, nameštaj.

Više puta dnevno čistite kvake na vratima, ručke na prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, ručke na vodokotlićima, daljinske upravljače, mobilne telefone, prekidače za struju i zvona na vratima. Nakon čišćenja krpe oprati na 90°S.

Čišćenje mekih površina

Meke (porozne) površine kao što su itisoni, tepisi i zavese, čistite odgovarajućim sredstvima za te površine. Nakon čišćenja operite ove predmete ukoliko je to moguće, na odgovarajući način, u skladu sa uputstvima proizvođača. Tokom pranja koristite najtopliju odgovarajuću vodu za date predmete i osušite u potpunosti, ili koristite proizvode sa dezinficijensima koji su pogodni za porozne površine.

Odlaganje kućnog otpada

Sav otpad nastao tokom čišćenja odložite u posebnu kesu, a zatim u kante za otpad. Svakodnevno praznite kante za otpatke. Koristite rukavice prilikom uklanjanja vreća za odlaganje smeća. Operite ruke posle odlaganja smeća.

Provetravanje

Često provetravajte životni prostor. U situacijama sa povećanim rizikom od nastanka kapljičnih infekcija neophodno je temeljno provetravati prostorije nekoliko puta dnevno.

Pranje odeće, peškira, posteljine i ostalih tkanina

Održavanju čistoće posteljnog i ličnog rublja treba posvetiti posebnu pažnju. Odeća se nošenjem prlja, kako sa površine kože tako i iz spoljne sredine, pa je treba redovno menjati (presvlačiti), prati u veš mašini i peglati. Pidžamu menjati jednom nedeljno, po potrebi i češće. Posteljine, jastučnice i prekrivače vetriti, iznositi na sunce, menjati najmanje jednom u sedam dana, prati deterdžentom za pranje rublja u veš mašini i peglati. Operite stvari na odgovarajući način, u skladu sa uputstvima proizvođača. Beli veš perite na programu 90°S. Nemojte tresti prljav veš. Nakon rukovanja prljavim vešom operite ruke.

Kako dezinfikovati površine?

  1. Najpre pročitajte uputstva proizvođača koja sadrže preporuke u vezi koncentracije sredstava, načina nanošenja i vremena kontakta sa površinom koja se čisti, potrebu za upotrebom rukavica i ventilacijom prostora.
  2. Kada čistite i dezinfikujete površine koristite rukavice za jednokratnu upotrebu. Rukavice treba baciti nakon svakog čišćenja. Operite ruke odmah posle uklanjanja rukavica.
  3. Ako su površine zaprljane, trebalo bi ih prvo očistiti deterdžentom ili sapunom i vodom pre dezinfekcije. Ne mešati različita sredstva za čišćenje i nakon čišćenja provetriti prostorije.
  4. Za dezinfekciju možete koristiti rastvore alkohola sa koncentracijom od najmanje 70%. Dezinfekcija se izvodi prema uputstvima proizvođača registrovanim dezinfekcionim sredstvom, a Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje, među ostalima i sredstva na bazi etanola i natrijum-hipohlorita („sredstvo za beljenje rublja”).

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351