Šta je samoizolacija?

Samoizolacija je efikasna preventivna mera kojom štitimo sebe i osobe oko sebe - svoju porodicu, prijatelje, kolege - od zaražavanja korona virusom, slično kao što to činimo u vreme sezonskog gripa. To podrazumeva preduzimanje jednostavnih koraka kako bi se izbegao blizak kontakt sa drugim ljudima koliko god je to moguće.

Mera samoizolacije trenutno se u našoj zemlji primenjuje na: osobe starije od 65 godina, osobe koje su došle iz inostranstva u poslednjih 14, odnosno 28 dana i osobe koje su bile u kontaktu sa obolelima ili licima za koje postoji opravdana sumnja da su obolela, ali još uvek nemaju simptome bolesti.

Trebalo bi da ograničite svoj kontakt sa ljudima koji nisu članovi porodice, da ne odlazite u posete drugima i izbegavate da primate posetioce u vašem domu. Ako vam prijatelji, članovi šire porodice, volonteri ili vozači dostavljaju isporuke hrane i namirnica, neka to čine tako što će ih ostaviti ispred vrata vašeg doma, bez neposrednog kontakta sa vama.

Ako ste u kući u kojoj žive sa vama drugi članovi porodice, trebalo bi da blizak kontakt sa njima svedete na najmanju moguću meru izbegavanjem situacija u kojima ostvarujete kontakt licem u lice, bliže od 2 metra i duže od 15 minuta. Ostali članovi domaćinstva takođe treba da se pridržavaju ovih mera. Ne bi trebalo da delite jela, čaše, šolje, pribor za jelo, peškire, jastuke ili druge predmete sa drugim ljudima u vašem domu. Nakon korišćenja ovih predmeta, potrebno je da ih operete deterdžentom i vodom, stavite ih u mašinu za sudove ili ih operete u mašini za pranje veša.

Koristite hirurške maske preko usta i nosa i rukavice, uvek kada niste sami u prostoriji, ili kada izlazite iz prostorije u kojoj ste izolovani. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite maske, mogu poslužiti i marama ili ešarpa. Perite ruke toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi, što češće, a obavezno nakon korišćenja toaleta, pre jela i posle kontakta sa drugim osobama. Dezinfikujte površine sa kojima dolazite u kontakt, po mogućstvu 70%-nim rastvorom alkohola ili sredstvima na bazi hlora. Provetravajte prostor u kome boravite više puta u toku dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, ukoliko vazduh nije veoma zagađen i ako temperatura vazduha nije izuzetno niska.

Ostajući kod kuće sada, činite veliku stvar za očuvanje zdravlja i blagostanja svih sugrađana, posebno svojih najbližih, prijatelja i uže zajednice. Ako se osećate uznemireno, ljuto, uplašeno ili zabrinuto, važno je da znate da niste sami. Svi smo u ovome zajedno. Pratite savete i preporuke koje možete primeniti da biste popravili raspoloženje i održali svoje mentalno zdravlje dok ste u samoizolaciji. Ukoliko dobijete simptome, kao što su: telesna temperatura iznad 380S, nadražajni, suv kašalj, kratak dah i otežano disanje, odmah pozovite dom zdravlja na teritoriji opštine na kojoj živite (spisak telefona nadležnih domova zdravlja nalazi se na stranici www.covid19.rs)

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351