Peta globalna nedelja Ujedinjenih nacija posvećena bezbednosti na putevima

save lives 2019Svake godine u svetu preko 1,35 miliona ljudi izgubi život, a više desetina miliona bude lakše ili teže povređeno u saobraćajnim nezgodama. Povrede u saobraćaju zauzimaju osmo mesto među svim uzrocima prevremenog umiranja, dok su kod dece uzrasta 5-14 godina i mladih odraslih osoba uzrasta 15-29 godina one vodeći uzrok smrti i invaliditeta.

Shodno tome, među mnogobrojnim aktivnostima namenjenim poboljšanju bezbednosti i smanjenju broja nastradalih u saobraćaju, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija donela je odluku o održavanju Globalnih nedelja bezbednosti na putevima u cilju skretanja pažnje stručne i opšte javnosti na različite faktore i aktivnosti koji mogu doprineti smanjenju broja i posledica saobraćajnih nezgoda.

Globalne nedelje obeležavaju se svake druge godine sa fokusom na različite teme iz oblasti bezbednosti u saobraćaju. Ove godine će, u skladu sa najnovijom Rezolucijom Generalne skupštine Ujediljenih nacija (A / RES / 70/260 -“Poboljšanje globalne bezbednosti na putevima”), u periodu od 6. do 12. maja 2019. godine, u svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija biti obeležena Peta globalna UN nedelja bezbednosti na putevima pod temom „Liderstvo za bezbednost na putevima“ i sloganom „SPASIMO ŽIVOTE # PROGOVORIMO“ ("SAVE LIVES # SPEAK UP").

Ova tema ističe potrebu za jačim i posvećenijim vođstvom kako bi se unapredila bezbednost na putevima u državama i zajednicama širom sveta, što je ključno za postizanje ciljeva bezbednosti na putevima, uključujući i Specifične ciljeve održivog razvoja koji se odnose na smanjenje broja smrtnih ishoda i povreda u saobraćaju za 50% do 2020. godine (cilj 3.6) i omogućavanje bezbednih, pristupačnih i održivih transportnih sistema svima do 2030. godine (cilj 11.2).

Cilj ove nedelje jeste:

  • da se pruži prilika svakom pojedincu da iskaže potrebu za snažnim vođstvom i potrebu za konkretnim intervencijama i akcijama zasnovanim na dokazima koje će doprineti većoj bezbednosti na putevima,
  • da se inspirišu svi oni donosioci odluka u vladama, međunarodnim agencijama, nevladinim organizacijama, fondacijama, obrazovnim ustanovama i drugim relevantnim institucijama koji imaju ključnu ulogu za unapređenje bezbednosti u saobraćaju, da preduzmu konkretne akcije prikazivanjem primera snažnog vođstva za bezbednost na putevima.

U našoj zemlji, kao i u većini drugih zemalja u svetu, povrede u saobraćaju i dalje predstavljaju veliki javnozdravstveni problem. Samo u toku 2017. godine, u saobraćajnim nezgodama 579 lica je izgubilo život, dok je 21.277 povređeno, od čega svako šesto lice teže. Među decom uzrasta do 14 godina, 17 ih je poginulo, a 1.501 povređeno na srpskim putevima u 2017. godini. Svaki treći smrtni ishod dece predškolskog (1-6 godina) i svaki drugi smrtni ishod dece školskog uzrasta (7-19 godina) nastaje usled posledica saobraćajnog traumatizma.

Povodom obeležavanja Pete globalne UN nedelje bezbednosti na putevima, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, kao Kolaborativni centar Svetske zdravstvene organizacije za prevenciju povreda i promociju bezbednosti, sprovešće niz različitih aktivnosti u cilju informisanja stručne i opšte javnosti o mogućnostima povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Centralna manifestacija ove nedelje pod sloganom Dečiji glas za bezbednije puteve, će biti održana u četvrtak, 9. maja, u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Poletarac“ – Barajevo, u prostorijama ove predškolske ustanove. Tom prilikom biće organizovana izložba dečijih radova na temu bezbednosti u saobraćaju i priredba sa različitim scenskim aktivnostima, namenjena roditeljima i svim drugim pojedincima i ustanovama odgovornim za bezbednost dece u saobraćaju.

Detaljne informacije o Petoj UN globalnoj nedelji bezbednosti na putevima dostupne su na zvaničnom sajtu: https://www.unroadsafetyweek.org/en/home

Više tekstova o ovoj temi

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351