Svetski dan voda 2018. - „Priroda za vodu“

светски дан воде 2018Tema ovogodišnjeg svetskog dana vode, koji se kao i svake godine obeležava 22. marta, jeste „Priroda za vodu”. Ova tema istražuje prirodna rešenja izazova vezanih za vodu u 21. veku.

Da li možemo da izbegnemo poplave, suše i zagađenje vode koristeći rešenja koja nam priroda već nudi? Odgovor je u prirodi!

Ovo je i slogan ovogodišnje kampanje, koja ima za cilj podizanje svesti o potencijalu prirodnih rešenja problema vezanih za vodu na našoj planeti.

U današnje vreme veliki deo ljudske populacije je i dalje suočen sa problemima u snabdevanju zdravstveno ispravnom vodom za piće. Broj ljudi koji su izloženi riziku od poplava danas iznosi oko 1,2 milijarde. Najmanje 65% šumskog zemljišta je u degradiranom stanju, a od 1900. god. je ljudskom aktivnošću izgubljeno između 64-71% prirodnih močvara.

Gde su rešenja ovih problema? Tradicionalna „siva infrastruktura“ (nasipi, brane, sistemi za odvođenje i prečišćavanje vode i sl.) je i dalje potrebna, ali se stanje može značajno poboljšati rešenjima čije je ishodište priroda, tj. primenom „zelene infrastrukture“. Dakle, prirodna rešenja poput pošumljavanja, obnavljanja pašnjaka i močvara predstavljaju održivo rešenje koje može da ublaži efekte klimatskih promena i doprinese unapređenju zdravlja ljudi. Npr., skladištenje vode u obnovljenim močvarama može biti ekonomičnije i održivije rešenje od izgradnje brana. Efekti klimatskih promena, kao što su česte poplave, mogu se ublažiti izgradnjom priobalnih akomulacija ili povezivanjem reka sa poplavnim područjima. Zagađenja nastala iz poljoprivrede mogu biti drastično smanjena postavljanjem pojasa vegetacije uz vodene tokove.

Primena „prirodnih rešenja“ u urbanim okruženjima poput tzv. „zelenih krovova i zidova“, „propustljivih trotoara“ i filtracionih kanala“ za preusmeravanje prikupljene atmosferske vode u prirodno skladište za potrebe navodnjavanja i prečišćavanja tokom perioda suše je predviđena do 2020. godine u šesnaest pilot gradova, sa ciljem da se 70% atmosferske vode sačuva i ponovo upotrebi u navedene svrhe.

Temom „Priroda za vodu“ UN upozoravaju da su problemi vezani za vodu i dalje veliki, ali da priroda već ima rešenja za neke od tih problema. Iskoristimo ih!

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351