Vakcina protiv Hepatitisa B (HB)

Aktivna imunizacija protiv hepatitisa B se sprovodi vakcinom protiv hepatitisa B (u daljem tekstu: HB) proizvedenom metodom genetskog inženjeringa kod:

  • novorođenčadi i odojčadi,
  • dece koja pohađaju 6. razred osnovne škole, a koja nisu vakcinisana po rođenju, nakon čega se obavezna aktivna imunizacija sprovodi kod do tada neimunizovanih i nepotpuno imunizovanih lica, a najkasnije do navršenih 18 godina života

Aktivna imunizacija se sprovodi davanjem tri doze HB vakcine (primarna serija) koja se daje kao pojedinačna vakcina ili kombinovana sa komponentama protiv drugih zaraznih bolesti, prema kalendaru imunizacije.

Prva doza pojedinačne HB vakcine se daje u porodilištu u roku od 24 sata po rođenju, a za novorođenčad rođenu van porodilišta u teritorijalno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi što pre po rođenju.

Druga doza se primenjuje nakon mesec dana u nadležnom Domu zdravlja.

Treća doza se daje u razmaku ne kraćem od šest meseci nakon prve doze HB vakcine i može se primeniti pojedinačna doza HB vakcine ili kombinovana sa komponentama protiv drugih zaraznih bolesti u skladu sa kalendarom imunizacije.

Aktivna imunizacija se smatra pravovremenom ako se završi do navršenih 12 meseci života.

Nepotpuno imunizovana deca nakon navršenih 12 meseci života treba da prime nedostajuće doze vakcine. U slučaju da dođe do prekida serije aplikovanja, ne treba ponavljati doze. Ukoliko se prekid napravi posle date prve doze, drugu dozu treba dati što pre, a treću u razmaku ne kraćem od 8 nedelja od druge doze i ne kraćem od 16 nedelja od prve.

Vakcinacija dece u 6. razredu osnovne škole, odnosno do navršenih 18 godina života, sprovodi se sa tri doze HB vakcine po šemi 0,1 i 6 meseci.

Vakcina se daje intramuskularno u anterolateralni deo femoralne regije ili deltoidni mišić u zavisnosti od uzrasta u kome se prima vakcina u količini od 0,5 ml do navršenih 15 godina života, a 1 ml od 16 godina života u skladu sa sažetkom karakteristika leka.

HB vakcina je vakcina protiv hepatitisa izavzvanog hepatitis B virusom (HBV) koja sadrži prečišćeni antigen (HBsAg) virusa, a proizvedena je metodom genetskog inžinjeringa.

Stepen zaštite posle primljene treće doze iznosi 95-100%. Ovom vakcinom se prevenira i Hepatitis D.

Vakcina se dobro podnosi. Pored lokalnih reakcija kao što su bol, otok, crvenilo, moguće su i opšte retke reakcije: umor, slabost, groznica.

Broj potrebnih doza varira, u zavisnosti od rizika.

Kod osoba koje su na dijalizi ili imaju oslabljen imunitet preporučuju se duple doze za uzrast i revakcinacija nakon pet godina.

Vakcinacija se preporučuje i nakon izloženosti virusu po definisanom protokolu.

Više tekstova o ovoj temi

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351