22. mart 2016. godine - Svetski dan vode - Voda i poslovi

Svetski dan vode 2016

Zašto Svetski dan vode?

Svetski dan vode je međunarodni događaj i mogućnost da naučimo više o problematici voda, da budemo inspirisani da ispričamo drugima i preduzmemo aktivnosti kako bi napravili promenu.

Svetski dan vode potiče iz 1992. godine kada je u Ujedinjenim nacijama tokom Konferencije o životnoj sredini i razvoju preporučena međunarodna briga o vodi. Generalna skupština Ujedinjenih nacija odgovorila je tako što je odredila 22. mart 1993. godine za datum prvog Svetskog dana vode.Od tada ovaj dan se obeležava jednom godišnje. Svake godine, „UN-Voda“ – telo koje koordiniše rad UN po pitanju vode i sanitacije- postavlja temu Svetskog dana vode koja odgovara trenutnom ili budućem izazovu u toj oblasti. Angažovanje u kampanjije koordinisano od strane jedne ili više članica tela „UN-Voda“ sa odgovarajućim mandatom.

Tema za 2016.godinu: „Voda i poslovi“ koordinisana je od strane MOR-a (Međunarodna Organizacija Rada).

U 2016. godini, Svetski dan vode naglašava na koji način voda i prateći poslovi interaktivno utiču na ljudske živote.

Gotovo polovina od 1,5 milijarde svih zaposlenih na svetu radi u sektorima koji su povezani sa vodom, i gotovo svi poslovi su zavisni od vode i onih koji obezbeđuju sigurno snabdevanje vodom. I pored toga, milioni zaposlenih u sektoru voda nisu prepoznati niti zaštićeni osnovnim pravima radnika.

Voda i sanitacija su osnov života i zdravlja radnika. Svakih sat vremena 38 radnika umire od oboljenja povezanih sa vodom. Ove smrti se mogu sprečiti unapređenjem kvaliteta vode i boljom higijenom i sanitacijom.

Usluge obezbeđenja bezbedne vode, sanitacije i higijene (WASH) u kući i na radnom mestu pomažu snaženju ekonomija jer utiču da stanovništvo i radna snaga budu zdraviji i produktivniji, a odnos korist-trošak za osnovne usluge vode i sanitacije u zemljama u razvojumože biti i do 7 prema 1.

Voda svojim prisustvom, kvalitetom i količinom utiče na živote radnika. Na primer, u segmentu navodnjavanja u poljoprivredi, koji na svetskom nivou povlači 70 % sveže vode, posao poljoprivrednika zavisi od njihove sposobnosti da upravljaju svežom vodom, dok se u isto vreme suočavaju sa izazovima pražnjenja rezervi podzemne vode, klimatskim promenama i nedostatkom vode.

U sektoru šumarstva, ponekad je neophodno da se smanji deforestacija da bi se izbegle nestašice vode ili preterano plavljenje sa negativnim uticajem na region, i pratećim otpuštanjem u industriji.

Voda ima moć da stvori plaćena i kvalitetna zanimanja. Ona može doprineti zelenijoj ekonomiji i održivom razvoju. Ali da bi se to ostvarilo, potrebno nam je više kvalifikovanih radnika. Nama je važno da ti radnici rade dostojanstveno, ravnopravno, bezbedno i da imaju poštenu zaradu.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351