Kvalitet bazena i površinskih voda u Beogradu

Prema najnovijim rezultatima ispitivanja obavljenim u laboratorijama Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, a u saradnji sa Sekretarijarom za zaštitu životne sredine Grada Beograda, kvalitet vode Savskog jezera zadovoljava, kako domaće standarde, tako i evropske norme i bezbedna je za kupanje i rekreaciju. Kao i svake godine, savetujemo kupače na Savskom jezeru da se obavezno istuširaju nakon izlaska iz vode, s obzirom da se radi o prirodnoj vodi koja se ne prečišćava i ne dezinfikuje.

Ne preporučujemo kupanje u rekama Savi i Dunav, kao ni kupanje na kupalištu „Lido“. Ova preporuka se naročito odnosi na decu, koja prilikom kupanja piju značajnu količinu vode. Odrasle, koji ne poštuju ovu preporuku, savetujemo da se odmah nakon izlaska iz vode obavezno istuširaju higijenski ispravnom vodom.

U našoj Ustanovi se sprovode i programi kontrole kvaliteta vode za kupanje u otvorenim bazenima sportskih centara “Milan Gale Muškatirović“, „Olimp“, „Tašmajdan“, „Košutnjak“ i „11. April“ na Novom Beogradu. Rezultati obavljenih ispitivanja pokazuju da je voda u ovim bazenima zdravstveno bezbedna. I ove kupališne sezone apelujemo na korisnike bazena da se pridržavaju preventivnih sanitarno-higijenskih mera, kao što su: korišćenje dezo barijera (kadica za dezinfekciju stopala na ulasku u krug bazena i na izlasku iz toaleta), tuširanje pre i nakon izlaska iz bazena, obavezno korišćenje toaleta.

Takođe, obavezno je izbegavanje korišćenja bazena u slučaju postojanja akutnih respiratornih, urinarnih i digestivnih oboljenja, oboljenja kože i sluzokoža, kao i u periodu rekonvalescencije, tj. oporavka od navedenih oboljenja (7-10 dana nakon prestanka svih simptoma bolesti). Osim toga, izbegavanje ronjenja i skakanja, kao i sedenja na površinama neposredno oko bazena značajno doprinosi smanjenju rizika od infekcija, ali i povreda. Naglašavamo da samo dosledno pridržavanje svih navedenih mera može da obezbedi očuvanje kvaliteta vode u bazenima i omogući bezbedno kupanje i rekreaciju.

 

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351