Značaj i preporuke za redovan unos vode za piće

Вода са чесме

Redovan unos tečnosti, pre svega vode za piće, tokom čitavog dana je od velike važnosti za dobro funkcionisanje svih sistema u organizmu i očuvanje zdravlja. Smanjena količina tečnosti u organizmu za svega nekoliko procenata može dovesti do određenog stepena dehidratacije i pojave izuzetno neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, smanjena koncentracija i glavobolja, a kod starijih osoba i do ozbiljnih poremećaja u radu srca i krvnih sudova, odnosno sistema za cirkulaciju.

Ovakvi, nespecifični simptomi dehidratacije neretko mogu biti pogrešno protumačeni, i povezani sa osećajem gladi ili nedostatka sna. Anketa Gradskog zavoda za javno zdravlje nedavno sprovedena među posetiocima Sajma seniora ukazuje da rizik od smanjenog dnevnog unosa vode i tečnosti, kao i posledični razvoj određenog stepena akutne ili hronične dehidratacije, može biti veoma izražen u ovoj populaciji.

Panel Evropske unije objavio je stručno mišljenje o Adekvatnom Unosu (AU) vode za piće, i drugih tečnosti, uključujući i unos tečnosti kroz hranu.1 Referentne vrednosti, odnosno preporučena ukupna količina vode i tečnosti koja treba da bude uneta tokom dana (24 časa), različita je u skladu sa uzrastom i polom, i odnosi se isključivo na umerene klimatske uslove i umeren nivo fizičke aktivnosti (PAL 1.6). Prema mišljenju Panela, novorođenčad do 6. meseca života treba dnevno da unose 100 do 190 ml tečnosti po jednom kilogramu telesne težine (TT). Odojčad od 6. do 12. meseca života treba dnevno da unose 800 do 1000 ml/dan. Tokom druge godine života procenjeno je da unos treba da bude 1100 do 1200 ml tečnosti svakog dana. Vrednosti AU vode za dečake i devojčice uzrasta 2 do 3 godine procenjen je na 1300 ml na dan; 1600 ml na dan za dečake i devojčice uzrasta 4 do 8 godina; 2100 ml/dan za dečake uzrasta 9 do 13 godina, odnosno 1900 ml/dan za devojčice istog uzrasta.

U smislu potreba dnevnog unosa vode, adolescenti i stariji se svrstavaju u grupu odraslih. Prema raspoloživim podacima, procenjena vrednost AU vode za piće može biti definisana kao 2.0 l/dan (do 3.1 l/dan) za žene i 2.5 l/dana (do 4.0 l/dan) za muškarce. I za populaciju starije životne dobe preporučene vrednosti AU vode istovetne su kao i za odrasle. Za žene tokom trudnoće preporučeno je uvećanje dnevnog unosa za 300 ml u odnosnu na žene istog uzrasta koje nisu trudne, a za žene tokom perioda laktacije i dojenja uvećanje od 700 ml/dan u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu u periodu laktacije i ne doje.
U kategorije izložene povećanom riziku od dehidratacije možemo uvrstiti decu predškolskog i školskog uzrasta, starije osobe, osobe koje pojačano treniraju, kao i radno sposobne osobe koje više časova tokom dana borave u izuzetno toplim i zatvorenim prostorijama.

Redovan dnevni unos vode za piće u odgovarajućim količinama, podjednako je važan kao i zdrava ishrana u cilju očuvanja dobrog zdravlja, u ranoj prevenciji razvoja bolesti, kao i sekundarnoj prevenciji već postojećih bolesti.

Referenca:
1.    European Food Safety Authority Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water. EFSA Journal 2010; 8(3):1459

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351