20 mart. Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

борба рак дојке

20. mart obeležavamo kao Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, kako bi skrenuli pažnju na značaj ranog otkrivanja ove bolesti, imajući u vidu visoku verovatnoću izlečenja, preživljavanja i bolji kvalitet života obolelih žena. Rasprostranjenost oboljenja i podaci o smrtnosti u našoj zemlji i dalje su zabrinjavajući.

U Beogradu je u 2014. godini obolelo 825 žena, a 285 je izgubilo život, što čini 18-19% obolelih i umrlih od svih malignih bolesti u ženskoj populaciji. Već godinama je karcinom dojke najučestaliji maligni tumor kod žena u Beogradu, prema podacima Populacionog registra za rak Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

 

Smatra se da je nastanak raka dojke posledica udruženog delovanja više faktora rizika, od kojih se nasledna predispozicija najčešće pominje u grupi onih na koje nije moguće uticati. Poseban akcenat u preventivnim aktivnostima svakako treba staviti na one faktore rizika koji se mogu modifikovati - rađanje dece posle 30 godine, nedojenje dece, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, hormonska terapija i dr. Veoma je važna edukacija žena za samopregled dojke i njihovo motivisanje za dolazak na redovne preventivne preglede, u skladu sa preporukama i starosnom dobi:
- samopregled dojke -  od 20. godine života jednom mesečno;
- klinički pregled dojke - od 29. do 39. godine svake treće godine;
- klinički pregled dojke - od 40. godine jednom godišnje;
- mamografija - od 50. godine života svake druge godine.

Jedan od najčešćih načina ranog otkrivanja raka dojke je sprovođenje organizovanog nacionalnog skrining programa kod žena starosti od 50 do 69 godine. U našoj zemlji organizovani skrining se trenutno sprovodi u 50 opština, od kojih u 8 beogradskih: Zemun, Novi Beograd, Stari grad, Lazarevac, Palilula, Obrenovac, Rakovica i Grocka. Svaka treća žena starosti od 50 do 69 godina pozvana je na mamografski pregled i do sada je otkriveno 290 karcinoma u ranoj fazi, kod žena koje nisu imale nikakvih simptoma i koje se najverovatnije u tom periodu ne bi obratile lekaru. U opštinama gde se ne sprovodi ovakav vid sekundarne prevencije, obavlja se preventivni pregled kod žena koje se same jave lekaru, tzv. oportuni skrining.

U okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke,  organizuju se predavanja, tribine, gostovanja i prilozi za medije, razgovori sa ženama o važnosti preventivnih pregleda i dr. Svaka žena treba da zna da se rizik od raka dojke može smanjiti pravilnom ishranom, sa malim unosom masti i šećera, uz dosta žitarica i obaveznih 5 porcija voća i povrća svakog dana; redovnom fizičkom aktivnošću u trajanju od najmanje 30 minuta dnevno; izbegavanjem duvana i alkohola; obaveznim odlaskom na preventivni pregled i odazivanjem na skrining mamografiju. Gotovo svaki slučaj raka dojke može biti sprečen!


Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351