Održana Konferencija „Dani Zavoda 2023“

konferencijaKonferencija pod nazivom „Antimikrobna rezistencija – opasnost koja neprekidno preti“ je održana 23.11.2023.godine uz učešće velikog broja stručnjaka iz oblasti javnog zdravlja, primarne i bolničke zdravstvene zaštite, ali i drugih zainteresovanih profesionalaca za temu skupa.

Na početku konferencije prisutne je pozdravila direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, mr sc. med dr Gordana Tamburkovski, ističući aktuelnost teme i ulogu svih učesnika u sistemu javnog zdravlja. Nakon nje, skup su pozdravili i dr Jelena Janković, pomoćnica ministra zdravlja za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, prof. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije i Mila Vuković Jovanović, ispred programa UNICEF-a za zdravlje i rani razvoj dece.

direktor

j. jankovicv. jovanovic











whounicef







t. relic



Tokom ovog akreditovanog skupa predstavljeno je više izlaganja koja su se ticala različitih aspekata izazova koje sa sobom nosi antimikrobna rezistencija. Prikazane su najnovije preporuke u vezi sa propisivanjem antibiotske terapije, rezultati sprovođenja nadzora nad bolničkim infekcijama, iskustva sa rezistencijom na antibiotike tokom pandemije Kovid 19, rezultati istraživanja koje se odnosilo na aspekt korišćenja antibiotika, kao i prezentacije o rezistenciji izolata iz otpadnih voda, o primeni savremenih dijagnostičkih metoda uz prikaz studije slučaja atipičnih uzročnika infekcija. Kao izlagači, uz stručnjake Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, učestvovali su i istaknuti predstavnici Klinike za infektivne i tropske bolesti i Službe za mikrobiologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

g. stevanovica. uzelac










s. jovanovics. zivadinovic










g. belamarict. pljesa










a. glisovict. ristic











U diskusiji je pohvaljen odabir teme konferencije i ukazano na potrebu da se aktivnosti svih aktera u ovoj oblasti nastave, koordinišu i dodatno podrže.


konferencija zavod
 konferencija 2023










Prezentacije sa Konferencije su dostupne na linku.







Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351