U susret Oktobru - Međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke

oktobarGradski zavod za javno zdravlje Beograd je u subotu, 23. septembra prisustvovao javnozdravstvenoj manifestaciji održanoj u parku preko puta Institituta za onkologiju Srbije i na taj način pružio podršku kampanji „Daj pedalu raku“. Kampanja je organizovana već deveti put tradicionalno od strane „Ženskog centra Milica“ uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva Omladine i sporta Srbije, i podršku IJZS "Dr Milan Jovanović Batut", kao i zdravstvenih ustanova, lokalnih samouprava udruženja i sportskih klubova preko 30 gradova Srbije i regiona.


Vožnja biciklima simbolično daje „pedalu“ raku i ukazuje na značaj zdravih životnih navika, pre svega, značaja redovne fizičke aktivnosti i zdrave ishrane, a zatim i do podizanja svesti o značaju redovnih preventivnih pregleda i samopregleda kod žena i šire društvene zajednice. Takođe, ujedno se pruža podrška i onim ženama koje se trenutno bore sa ovom bolešću.

oktobar-bicikl

Manifestacija je započeta vožnjom od parka, kroz par ulica do parkinga ispred zgrade Radiologije. Nakon toga je podignuta i zastava Kampanje i pušteni su baloni sa porukama ohrabrenja osobama koje trenutno prolaze kroz proces lečenja raka dojke. Događaju su prisustvovali lekari, predstavnici instistucija i udružanja pacijenata i kompletna manifestacija je medijski ispraćena. Nakon toga, započeta je velika biciklistička vožnja podrške do Ade u organizaciji prijatelja biciklista.

bicikl-oktobar

Jedna od poruka obolelim ženama jeste da su svi prisutni na ovoj manifestaciji, zapravo podrška u njihovoj „vožnji života“.
 
oktobar

oktobar

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351