Aktuelna epidemiološka situacija morbila u Beogradu - 14.02.2015.

U okviru kontinuiranog sprovođenja pooštrenog epidemiološkog nadzora nad morbilima, uvedenog 21.11.2014. godine, nakon prvog laboratorijski potvrđenog slučaja morbila u Beogradu, a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u R. Srbiji, na teritoriji Beograda jeu epidemiji  morbila zaključno sa 12.02.2015. godine, registrovano 62 obolele osobe.
 
Kod svih obolelih dijagnoza bolesti je potvrđena virusološkim ili serološkim analizama obavljenim u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.


Distribucija po mesecima je sledeća: oktobar – jedan oboleli, novembar – 5 obolelih, decembar – 17obolelih, januar – 34 obolelih, do 10.02.2015. godine – 5 obolelih osoba.
 
Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je 7 lanaca transmisije (epidemiološka povezanost) za 17 od ukupnog broja obolelih osoba.
 
Ostalih 45 slučajeva su sporadični bez utvrđenog izvora infekcije.
 
Imajući u vidu podatke dobijene anketiranjem obolelih, inkubacioni period i datum početka tegoba, 4 obolele osobe se mogu smatrati importovanim slučajem (Daleki istok, Bijeljina, Brčko, Bileća).
 
Među obolelima je 4 dece, uzrasta od 0 - 10 godina (6.5%), 21 obolela osoba je u uzrasnoj grupi od 15 – 29 godina (33.9%), 27 obolelih u uzrasnoj grupi od 30 – 40 godina (43.5%) i 10 obolelih osoba su starije od 40 godina (16.1%).
 
Vakcinalni status 37 obolelih osoba je nepoznat, 17 obolelih osoba je nevakcinisano MMR vakcinom, 6 obolelih osoba je vakcinisano 1 dozom vakcine, dok su dve obolele osobe vakcinisane sa 2 doze vakcine.
 
Nakon prvog potvrđenog slučaja morbila (18.11.2014. godine), a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u R. Srbiji, u okviru uvedenog pooštrenog nadzora nad morbilima sprovode se sledeće aktivnosti:
 

  • dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinicasa teritorije Beograda,
  • formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila, koja se dostavlja Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“,
  • vrši se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile,
  • obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih  kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda,
  • kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 14 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda, sa posebnim osvrtom na što veći obuhvat romske populacije, o čemu nas domovi zdravlja redovno informišu,
  • vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih,
  • informacije o svim preduzetim aktivnostima redovno se prosleđuju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ i svim zdravstvenim ustanovama koje su uključene u  pooštren nadzor nad morbilima.

 

Napominjemo da su prethodno registrovana obolevanja od morbila u Beogradu 2011. godine, sa 9 obolelih osoba, dok je 2010. godine, od morbila obolelo 7 osoba.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351