Savet nedelje

savet nedelje
 • квалитет ваздуха у београду
  Kvalitet vazduha u Beogradu
 • politika zastiet ziv sred
  Status laboratorijskih analiza
 • analiza vode 1
  Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
 • санитарни прегледи
  Sanitarni pregledi

Vakcina protiv morbila, zaušaka i rubele (MMR)

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR vakcina).

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci života, i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života.

Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

Ako se iz bilo kog razloga (osim trajnih kontraindikacija) aktivna imunizacija ne sprovede u preporučenom vremenu dete treba revakcinisati jednom dozom odnosno vakcinisati primenom dve doze vakcine u razmaku ne kraćem od 4 nedelje, do navršenih 18 godina života.

MMR vakcina se daje duboko subkutano ili intramuskularno u dozi od 0,5 ml u predeo deltoidne regije.

Pored opštih kontraindikacija, posebne kontraindikacije za MMR vakcinu su:

1. imunodeficijentna stanja usled malignih bolesti, terapije antimetabolicima, većim dozama kortikosteroida, alkilirajućim jedinjenjima ili radijacijom i druga stanja imunosupresije,

2. trudnoća

Dodatne aktivnosti u okviru plana aktivnosti za eliminaciju morbila i rubele i prevenciju kongenitalnog rubela sindroma sprovodiće se na osnovu odluka Ministarstva zdravlja, odnosno Nacionalnog komiteta za verifikaciju eliminacije morbila i rubele i Republičke stručne komisije za zarazne bolesti, a shodno preporukama SZO i Instituta.

Aktivna imunizacija protiv malih boginja može se započeti i kod dece uzrasta od 6 do 12 meseci života prema epidemiološkim indikacijama odnosno u slučaju proglašenja epidemije od većeg epidemiološkog značaja, u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila i rubele u Republici Srbiji. Ponovna vakcinacija ove dece sprovodi se jednom dozom vakcine u uzrastu od navršenih 15 do navršena 24 meseca života.

U slučaju proglašenja epidemije malih boginja epidemijom od većeg epidemiološkog značaja, po epidemiološkim indikacijama može se pomeriti gornja uzrasna granica za vakcinaciju.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351