Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 139 lat
  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • санитарни прегледи
    Sanitarni pregledi

Инфекције изазване респираторним синцицијалним вирусом

Respiratorni sincicijalni virus (eng. Respiratory syncytial virus, RSV) je najznačajniji uzročnik akutnih respiratornih bolesti, prvenstveno bronhiolitisa, kod dece u najranijem uzrastu.

Čovek je jedini prirodni domaćin virusa, mada je zabeleženo da u posebnim uslovima RSV može izazvati bolest i nekih primata (Blount i sar., 1956; Kondgen i sar., 2008).

Najviše vrednosti stope incidencije zapažaju se kod odojčadi uzrasta od dva do osam meseci. Infekcija se prenosi kapljičnim putem i direktnim kontaktom sa inficiranom osobom, dok je mesto ulaska sluzokoža konjunktive, nosa i usta. RSV je visoko kontagiozan virus i može preživeti oko sedam sati na neporoznim i poroznim površinama plastičnih igračaka i odeći. Inkubacioni period iznosi oko 3-8 dana, dok se izlučivanje respiratornim tečnostima može produžiti na jednu do tri nedelje. Utvrđeno je da dolaskom u obdanište jednog RSV pozitivnog deteta, dolazi do inficiranja 90% prisutne zdrave dece.

Reinfekcije su česte, javljaju se tokom čitavog života i njihova učestalost iznosi oko 47% u drugoj i oko 45% obolele dece u trećoj godini života (Collins and Melero, 2011). RSV infekcija se može pojaviti sporadično i u epidemijama. U Nemačkoj, Finskoj, Švajcarskoj, Švedskoj i Hrvatskoj, zabeležene su epidemije svake druge godine sa naizmeničnim ciklusima pojavljivanja od 23-25 meseci, dok se u Velikoj Britaniji, SAD-u i Australiji, pojavljuju na godišnjem nivou. U oblastima umerene klime većina RSV infekcija zabeležena je između novembra i maja, dok je u oblastima sa tropskom klimom podjednako zastupljena tokom cele godine.

Palavizumab je jedini za sada dostupan, efikasan i bezbedan, specifičan vid pasivne imunizacije protiv RSV infekcije. Primenjuje se za profilaksu komplikacija RSV infekcije kod definisanih visokorizičnih grupa dece.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351