Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 139 lat
  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • санитарни прегледи
    Sanitarni pregledi

Dečija paraliza (Poliomyelitis)

Dečja paraliza (Poliomyelitis) je zarazna bolest koju izaziva virus koji nakon unošenja u organizam može da izazove i oštećenja nervnog sistema uzrokujući i paralizu (oduzetost). Kod jedne od 200 zaraženih osoba razvija se paraliza, a kod 5-10% osoba sa paralizom dolazi do smrtnog ishoda zbog paralize mišića za disanje.

Kao „mala bolest“ karakteriše se simptomima kao što su temperatura, slabost, glavobolja, mučnina i povraćanje, a ukoliko bolest napreduje u „veliku bolest“ javljaju se jaki bolovi u mišićima i ukočenost vrata i leđa sa pojavom akutne mlitave oduzetosti, koja je karakteristična po asimetriji i koja ostavlja doživotnu invalidnost.

Bolest se javlja pojedinačno i u epidemijama, a prenosi se direktnim kontaktom, uglavnom fekalno-oralnim. Vreme od unošenja uzročnika u organizam do razvoja bolesti se kreće od 3 do 35 dana. Kod obolelih virus se izlučuje stolicom do šest nedelja od početka bolesti.

Ovo je bolest dece uzrasta do pet godina života u 80-90% slučajeva. Vakcina data u više doza daje zaštitu tokom života. Broj slučajeva dečje paralize u svetu je smanjen za 99% od 1988. godine, zahvaljujući primeni vakcine. Poslednji slučaj u Srbiji registrovan je 1996. godine.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351