Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Savet nedelje

savet nedelje 176 lat
 • mb analize
  Laboratorijske analize: informacije
 • politika zastiet ziv sred
  Status laboratorijskih analiza
 • analiza vode 1
  Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
 • санитарни прегледи
  Sanitarni pregledi

Obavezna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju

Obavezna aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju

Obavezna aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju sprovodi se u skladu sa stručno-metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut“

Putnici u međunarodnom saobraćaju aktivno se imunizuju ako putuju u zemlje koje zahtevaju određenu vakcinaciju, prema epidemiološkim indikacijama u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom.

Obavezna aktivna imunizacija putnika u međunarodnom saobraćaju sprovodi se protiv žute groznice i meningokokne bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Obaveznoj aktivnoj imunizaciji protiv žute groznice podležu lica koja putuju u zemlje u kojima se ova bolest endemski održava ili u zemlje koje zahtevaju imunizaciju protiv te bolesti ili prema epidemiološkim indikacijama.

Aktivna imunizacija sprovodi se primenom jedne doze vakcine najkasnije 10 dana pre polaska na put, kod lica od navršenih 9 meseci života aplikovanjem 0,5 ml rekonstituisane vakcine subkutano.

Vakcina se ne sme davati deci uzrasta ispod 6 meseci života.

Usled većeg rizika od ozbiljne i potencijalno fatalne bolesti povezane sa vakcinom protiv žute groznice kod osoba počev od 60 godina života, vakcinu je potrebno dati ukoliko je procenjen značajan rizik od dobijanja infekcije žutom groznicom.

Jedna doza vakcine daje doživotnu zaštitu.

Pogledajte još informacija o obaveznoj aktivnoj imunizaciji putnika u međunarodnom saobraćaju

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351