Светски дан хране 2016. у знаку климатских промена

svetski dan hrane 2016Број људи на свету непрекидно расте и тренутна предвиђања су да ће нас до 2050. године на планети бити око 9,6 милијарди. Тако велики број људи диктира појачане потребе за свим ресурсима, па и за храном. Процењује се да ће такав раст популације захтевати раст производње хране од чак 60% у односу на актуелну.

Овако озбиљан захтев подразумева неопходност усклађивања целокупне пољопривреде и система производње хране са принципима одрживог развоја. Тo подразумева улагање што мањих средстава за постизање што већих приноса, уз одговорно коришћење природних ресурса и што мању емисију штетних гасова.

Тема овогодишње глобалне кампање која прати обележавање Светског дана хране је: „Климатске промене утичу на производњу хране”. Седам поља деловања на које је усмерен овогодишњи Светски дан хране су: шумарство, земљорадња, сточарство, штедња хране, прииродни ресурси, рибарство и системи производње хране.

Ризично понашање у вожњи

Rizicno ponasanje voznjaПонашање возача је проблем који је заинтересовао велики број истраживача јер се „људски фактор“ показао као најзначајнији узрок саобраћајних незгода. Наиме, подаци говоре да неки облици понашања у вожњи узрокују незгоде у преко 90% случајева.

Понашање возача у саобраћају је врло сложено јер укључује реакције на већи број истовремених информација у ситуацијама које се стално мењају. Од квалитета и брзине реаговања возача зависиће његова безбедност и безбедност других учесника у саобраћају.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351