Светски дан хране 2020. - Изазови одрживог развоја у време пандемије

svetski dan hran2 2020Број људи на свету непрекидно расте. Предвиђања су да ће нас до 2050. године бити чак 10 милијарди. Тако брзо растућа популација безусловно диктира појачане потребе за свим ресурсима, а производња хране мораће да порасте за чак 66% у односу на актуелну. Овако озбиљан захтев подразумева неопходност усклађивања целокупне пољопривреде и система производње хране са принципима одрживог развоја.

У 2020. години, Светска организација за храну и пољопривреду (Food and Agriculture Organisation – FAO) слави свој 75. рођендан, док се истовремено цео свет суочава са незапамћеном здравственом, али истовремено и друштвено-економском кризом. У таквим приликама, не чуди што тема кампање која прати обележавање овогодишњег Светског дана хране „Гаји. Храни. Подржавај. Сви заједно. Наше акције наша су будућност” има за циљ да подигне колективну свест, да пробуди солидарност у људима, да покрене глобални активизам и удружено деловање свих појединаца, али и друштвених система.

Основни принципи за спречавање ширења COVID-19 у школској средини

osnovna skolaEпидемиолошка ситуација условљена присуством вируса COVID-19 довела је до специфичне организације наставе у школама. У циљу заштите од инфекције овим вирусом сви који долазе у школу имају обавезу да поштују правила понашања.

Ученици, наставно и ненаставно особље, родитељи и други посетиоци школе који имају било који од следећих симптома (кашаљ, повишена телесна температура, отежано дисање,кратак дах, нагли губитак чула мириса, укуса или промене укуса, главобоља, језа, болови у мишићима, повраћање, пролив) не треба да долазе у школу.

Више текстова о овој теми

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351