Ambrozija - šta je i kako protiv nje

Ambrozija je korov koji se već decenijama nesmetano širi i kod osetljivih osoba izaziva vrlo neprijatne alergijske reakcije. Ambrozija proizvodi veliku količinu polena koji je izuzetno jak alergen, a simptomi poput kijanja, curenja nosa ili svrabi očiju mogu se ispoljiti u svim životnim dobima.

Najveće količine polena ambrozije nas očekuju upravo sada - od sredine avgusta do sredine septembra.

Još se ne zna zašto ljudski organizam tako reaguje na polen ovog jednogodišnjeg korova. Iako, u suštini, bezazlena čestica, između deset i dvadeset odsto stanovništva severne hemisfere burno reaguje kada dođe u dodir sa dovoljnom količinom ambrozijinog polena. I, dok je za ostale biljne vrste koje donose alergiju kritična koncentracija 30 polenovih zrna po kubnom metru vazduha, ambrozija i ovde ispoljava svoju moć.

Zahvaljujući mnogo većem alergenom potencijalu, dovoljna je upola manja koncentracija polena ambrozije (15 zrna po kubnom metru) da ljude pogodi veoma intenzivna polenska groznica. Česti napadi rafalnog kijanja, peckanje očiju i curenje nosa nisu jedine posledice: ukoliko se ne leči (antihistaminicima, internazalnim kortikosteroidima – sve, naravno, po preporuci lekara), može doći i do otežanog disanja, kašlja, glavobolje, nesanice, a u najtežim slučajevima i do astme.

Pošto raste praktično svuda – na privatnim i javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu, odgovor na pitanje "ko treba da uništava ambroziju" veoma je jednostavan – svi. Prema uredbi Vlade Srbije iz 2006. godine, svi "vlasnici i korisnici" pomenutih površina su "dužni da u toku vegetacione sezone, do početka fenološke faze cvetanja suzbiju i uništavaju ambroziju primenom agrotehničkih, mehaničkih i hemijskih mera".

Iz prestoničkog JKP Zelenilo su nam rekli da na javnim površinama koje oni održavaju nema ambrozije. Grad Beograd je za ovu godinu predvideo uništavanje korova na 60 hektara neuređenih gradskih površina; Opština Novi Beograd je organizovala i platila građane da čupaju i kose ovaj korov, a borba protiv ambrozije se vodi i sađenjem deteline, koja je jača i izdržljivija biljka, i na "svojoj" teritoriji ne dozvoljava ambroziji da poraste.


 

 Saveti:

- izbegavajte odlazak u prirodu za vreme sunčanog i vetrovitog vremena,
- za odlazak u prirodu izaberite dan posle kiše jer su tada koncentracije polena u vazduhu najniže,
- nakon boravka na otvorenom prostoru operite ruke, istuširajte se, operite kosu i presvucite odeću, jer tako sprečavata unošenje polena u prostor u kome boravite,
- ne sušite veš napolju u vreme visokih koncentracija polena (od 10 do 18 časova),
- prekrijte krevet i zatvorite prozore u vrijeme najveće polinacije,
- nosite naočare za sunce i šešire tokom dana,
- redovno četkajte i perite kućne ljubimce jer oni takođe skupljaju polen,
- zatvorite i klimatizujte prostorije u kojima boravite u kritičnom periodu
- redovito održavajte svoje dvoripta i okućnice,
- izbegavajte šetnju pored i kroz površine obrasle u korov,
- posetite lekara i poštujte njegovu terapiju,
- ne ignorišite ovu opaku biljku već je iščupajte ili pozovite nadležne institucije.

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351