Одржана Конференција „Дани Завода 2023“

konferencijaКонференција под називом „Антимикробна резистенција – опасност која непрекидно прети“ је одржана 23.11.2023.године уз учешће великог броја стручњака из области јавног здравља, примарне и болничке здравствене заштите, али и других заинтересованих професионалаца за тему скупа.

На почетку конференције присутне је поздравила директорка Градског завода за јавно здравље Београд, мр сц. мед др Гордана Тамбурковски, истичући актуелност теме и улогу свих учесника у систему јавног здравља. Након ње, скуп су поздравили и др Јелена Јанковић, помоћница министра здравља за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије и Мила Вуковић Јовановић, испред програма УНИЦЕФ-а за здравље и рани развој деце.

direktor

j. jankovicv. jovanovic











whounicef







t. relic



Током овог акредитованог скупа представљено је више излагања која су се тицала различитих аспеката изазова које са собом носи антимикробна резистенција. Приказане су најновије препоруке у вези са прописивањем антибиотске терапије, резултати спровођења надзора над болничким инфекцијама, искуства са резистенцијом на антибиотике током пандемије Ковид 19, резултати истраживања које се односило на аспект коришћења антибиотика, као и презентације о резистенцији изолата из отпадних вода, о примени савремених дијагностичких метода уз приказ студије случаја атипичних узрочника инфекција. Као излагачи, уз стручњаке Градског завода за јавно здравље Београд, учествовали су и истакнути представници Клинике за инфективне и тропске болести и Службе за микробиологију, Универзитетског клиничког центра Србије.

g. stevanovica. uzelac










s. jovanovics. zivadinovic










g. belamarict. pljesa










a. glisovict. ristic











У дискусији је похваљен одабир теме конференције и указано на потребу да се активности свих актера у овој области наставе, координишу и додатно подрже.


konferencija zavod
 konferencija 2023










Презентације са Конференције су доступне на линку.





Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351