Календар имунизације
Списак дежурних здравствених установа у Београду
Канцеларија за здравље старих
Хало Беба - Телефоном до савета
Све оно што Вас интересује у вези тока трудноће, порођаја, правилне неге и исхране...
Санитарни прегледи

Савет недеље

  • politika zastiet ziv sred
    Статус лабораторијских анализа
  • analiza vode 1
    Вода: Упутства, захтеви, препоруке
  • Стручни испити
    Санитарни прегледи

Вакцина против грипа

Грип је акутна заразна болест респираторног система. Болест се брзо преноси. Болест наступа са повишеном телесном температуром, болом у грлу и општом слабошћу. Обољење је краткотрајно и самоизлечиво по правилу, али код хроничних пацијената може довести до повећања смртности.

Болест може бити изазвана различитим сојевима вируса грипа који се мењају сваке године. Због тога је важно да се вакцинација против грипа спроводи сваке године са вакцином која садржи актуелне типове вируса.

Имунитет се очекује две до три недеље након примене вакцине. Период инкубације вируса грипа је неколико дана, па уколико је пацијент био изложен вирусу грипа непосредно пре или после вакцинације постоји могућност оболевања.

Вакцина се не сме користити уколико постоји преосетљивост на било који састојак вакцине:

- активне супстанце или било коју помоћну сустанцу која може бити присутна у малим количинама (јаја или кокошји протеин, формалдехид, цетилтриметиламонијум бромид и неомицин).

- Уколико пацијент има повишену температуру или акутну инфекцију, вакцинацију треба одложити до опоравка.

Вакцина се може применити истовремено са другим вакцинама али се мора апликовати у супротне екстримитете. Имунолошки одговор може бити ослабљен у случају имуносупресивне терапије, као што су кортикостероди, цитотоксични лекови или радиотерапија.

НАЧИН ПРИМЕНЕ:

Одрасли примају једну дозу од 0,5 мл.

Деца старија од 36 месеци примају једну дозу од 0,5 мл.

Деца старости од 6 месеци до 35 месеци могу да приме једну дозу од 0,25 мл. Уколико се дете вакцинише први пут против грипа потребно је другу дозу дати након 4 недеље.

Вакцина се апликује интрамускуларно или дубоко субкутано. Пре употребе потребно је визуелно прегледати и промућкати пре употребе.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351