Kalendar imunizacije
Spisak dežurnih zdravstvenih ustanova u Beogradu
Kancelarija za zdravlje starih
Halo Beba - Telefonom do saveta
Sve ono što Vas interesuje u vezi toka trudnoće, porođaja, pravilne nege i ishrane...
Sanitarni pregledi

Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

Vakcina protiv gripa

Grip je akutna zarazna bolest respiratornog sistema. Bolest se brzo prenosi. Bolest nastupa sa povišenom telesnom temperaturom, bolom u grlu i opštom slabošću. Oboljenje je kratkotrajno i samoizlečivo po pravilu, ali kod hroničnih pacijenata može dovesti do povećanja smrtnosti.

Bolest može biti izazvana različitim sojevima virusa gripa koji se menjaju svake godine. Zbog toga je važno da se vakcinacija protiv gripa sprovodi svake godine sa vakcinom koja sadrži aktuelne tipove virusa.

Imunitet se očekuje dve do tri nedelje nakon primene vakcine. Period inkubacije virusa gripa je nekoliko dana, pa ukoliko je pacijent bio izložen virusu gripa neposredno pre ili posle vakcinacije postoji mogućnost obolevanja.

Vakcina se ne sme koristiti ukoliko postoji preosetljivost na bilo koji sastojak vakcine:

- aktivne supstance ili bilo koju pomoćnu sustancu koja može biti prisutna u malim količinama (jaja ili kokošji protein, formaldehid, cetiltrimetilamonijum bromid i neomicin).

- Ukoliko pacijent ima povišenu temperaturu ili akutnu infekciju, vakcinaciju treba odložiti do oporavka.

Vakcina se može primeniti istovremeno sa drugim vakcinama ali se mora aplikovati u suprotne ekstrimitete. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosterodi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

NAČIN PRIMENE:

Odrasli primaju jednu dozu od 0,5 ml.

Deca starija od 36 meseci primaju jednu dozu od 0,5 ml.

Deca starosti od 6 meseci do 35 meseci mogu da prime jednu dozu od 0,25 ml. Ukoliko se dete vakciniše prvi put protiv gripa potrebno je drugu dozu dati nakon 4 nedelje.

Vakcina se aplikuje intramuskularno ili duboko subkutano. Pre upotrebe potrebno je vizuelno pregledati i promućkati pre upotrebe.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351