Календар имунизације
Списак дежурних здравствених установа у Београду
Канцеларија за здравље старих
Хало Беба - Телефоном до савета
Све оно што Вас интересује у вези тока трудноће, порођаја, правилне неге и исхране...
Санитарни прегледи

Савет недеље

  • politika zastiet ziv sred
    Статус лабораторијских анализа
  • analiza vode 1
    Вода: Упутства, захтеви, препоруке
  • Стручни испити
    Санитарни прегледи

Вакцина против хепатитиса А

Дозирање и начин примене:

Вакцина против хепатитиса А се примењује искључиво интрамускуларним путем у делтоидни регион или у антеро-латерални део бутине. Вакцина се апликује у дози од 0,5мл. Постоји доза за одрасле и доза за децу која се разликује по броју садржаних антигена у вакцини.

Наведеном применом обезбеђује се присуство анти-ХАВ антитела довољна за период од најмање 12 месеци. У циљу постизања дуготрајније заштите, у периоду од најмање 10 година, препоручује се примена бустер дозе у периоду од 6 до 12 месеци након примене прве дозе. Примена бустер дозе вакцине у периоду до 3 године након примене прве дозе индукује довољан ниво антитела.

Постојеће препоруке не подржавају потребу за применом додатних бустер доза код имунокомпетентних особа након примене дводозне шеме вакцинације.

У случају да је особа била под високим ризиком од обољевања од хепатитис А инфекције унутар периода од две недеље након примене прве дозе вакцине, хумани имуноглубулини могу истовремено бити примењени само на различитим ињекционим местима.

Заштита против хепатитис А инфекције постиже се 2 до 4 недеље након примене вакцине против хепатитиса А.

Контраиндикације

Вакцину против хепатитиса А не треба примењивати особама са познатом преосетљивошћу на активну супстанцу или на било коју од помоћних супстанци који се у вакцини налази у траговима.

Потребно је одложити примену вакцине против хепатитиса А код особа са тешким фебрилним акутним стањима. Као и код свих вакцина које се примењују ињекционо, неопходно је да је доступна одговарајућа анти шок терапија у случају појаве анафилактичног шока.

Постоји могућност да се након примарне имунизације пацијената на хемодијализи или особа са поремећајем имуног система, не добије адекватна концентрацију анти-ХАВ антитела, па код наведених пацијената може бити потребна примена додатних доза вакцине у циљу постизања одговарајуће концентрације антитела.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351