Kalendar imunizacije
Spisak dežurnih zdravstvenih ustanova u Beogradu
Kancelarija za zdravlje starih
Halo Beba - Telefonom do saveta
Sve ono što Vas interesuje u vezi toka trudnoće, porođaja, pravilne nege i ishrane...
Sanitarni pregledi

Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

Vakcina protiv hepatitisa A

Doziranje i način primene:

Vakcina protiv hepatitisa A se primenjuje isključivo intramuskularnim putem u deltoidni region ili u antero-lateralni deo butine. Vakcina se aplikuje u dozi od 0,5ml. Postoji doza za odrasle i doza za decu koja se razlikuje po broju sadržanih antigena u vakcini.

Navedenom primenom obezbeđuje se prisustvo anti-HAV antitela dovoljna za period od najmanje 12 meseci. U cilju postizanja dugotrajnije zaštite, u periodu od najmanje 10 godina, preporučuje se primena buster doze u periodu od 6 do 12 meseci nakon primene prve doze. Primena buster doze vakcine u periodu do 3 godine nakon primene prve doze indukuje dovoljan nivo antitela.

Postojeće preporuke ne podržavaju potrebu za primenom dodatnih buster doza kod imunokompetentnih osoba nakon primene dvodozne šeme vakcinacije.

U slučaju da je osoba bila pod visokim rizikom od oboljevanja od hepatitis A infekcije unutar perioda od dve nedelje nakon primene prve doze vakcine, humani imunoglubulini mogu istovremeno biti primenjeni samo na različitim injekcionim mestima.

Zaštita protiv hepatitis A infekcije postiže se 2 do 4 nedelje nakon primene vakcine protiv hepatitisa A.

Kontraindikacije

Vakcinu protiv hepatitisa A ne treba primenjivati osobama sa poznatom preosetljivošću na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci koji se u vakcini nalazi u tragovima.

Potrebno je odložiti primenu vakcine protiv hepatitisa A kod osoba sa teškim febrilnim akutnim stanjima. Kao i kod svih vakcina koje se primenjuju injekciono, neophodno je da je dostupna odgovarajuća anti šok terapija u slučaju pojave anafilaktičnog šoka.

Postoji mogućnost da se nakon primarne imunizacije pacijenata na hemodijalizi ili osoba sa poremećajem imunog sistema, ne dobije adekvatna koncentraciju anti-HAV antitela, pa kod navedenih pacijenata može biti potrebna primena dodatnih doza vakcine u cilju postizanja odgovarajuće koncentracije antitela.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351