Календар имунизације
Заштита старијих особа у Београду
Водич за координацију услуга заштите старијих особа у Београду
Стручни испити у ГЗЗЈЗ
Основне информације и датуми полагања стручних испита
Списак дежурних установа
Канцеларија за здравље старих
Хало Беба - Телефоном до савета
Све оно што Вас интересује у вези тока трудноће, порођаја, правилне неге и исхране...
Санитарни прегледи

Контакти

Адреса
Булевар деспота Стефана 54а
11108 Београд, Србија

Централа
телефон: 011/2078-600
                    3237-351
Важни телефони
Радно време служби


Е-адреса
info@zdravlje.org.rs
mapa za kontakt modul 
  • Стручни испити
    Стручни испити
  • analiza vode 1
    Вода: Упутства, захтеви, препоруке
  • politika zastiet ziv sred
    Статус лабораторијских анализа

ОПВ или ИПВ (Дечја парализа)

Активна имунизација против дечије парализе се спроводи код лица од навршена два месеца живота до осамнаесте године живота.

Активна имунизација се спроводи инактивисаном полио вакцином (ИПВ)  и живом оралном полио вакцином (ОПВ). Инактивисана полио вакцина је  компонента комбиноване вакцине (ДТаП, ИПВ,ХИБ).

Активна имунизација се спроводи са три дозе ИПВ у размацима који не смеју бити краћи од четири недеље (примарна серија). Активна имунизација се започиње када дете наврши два месеца живота. Примарну серију применом ИПВ треба завршити правовремено, до навршених шест месеци живота. Код непотпуно имунизованих и неимунизованих лица старијих од шест месеци  имунизација се спроводи применом одговарајуће ИПВ у складу са календаром имунизације и сажетком карактеристика лека. Непотпуно имунизовани примају недостајуће дозе, а неимунизовани потпуну примарну серију. ИПВ се даје као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације.

Ревакцинација се спроводи давањем једне дозе ИПВ или ОПВ, осим у случајевима имунодефицијенције и контаката имунодефицијентних лица када се даје искључиво једна доза ИПВ.

Прва ревакцинација се спроводи у другој години живота применом ИПВ односно годину дана након завршетка примарне серије, а најраније по истеку шест месеци.

Друга ревакцинација се спроводи применом двовалентне ОПВ (бОПВ) пре уписа у први разред основне школе или изузетно током првог разреда основне школе.

Трећа ревакцинација се спроводи применом бОПВ у завршном разреду основне школе, а најкасније до навршених  18 година живота.

У случају недостатка бОПВ може се применити ИПВ, за другу и трећу ревакцинацију,  као појединачна вакцина или комбинована са компонентама против других заразних болести у складу са календаром имунизације.

ИПВ се даје интрамускуларно у одговарајућој дози (0,5 мл), у антеролатерални део феморалне регије или делтоидни мишић у зависности од узраста детета.

Орална полио вакцина се даје укапавањем две капи вакцине у уста.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351