Kalendar imunizacije
Spisak dežurnih zdravstvenih ustanova u Beogradu
Kancelarija za zdravlje starih
Halo Beba - Telefonom do saveta
Sve ono što Vas interesuje u vezi toka trudnoće, porođaja, pravilne nege i ishrane...
Sanitarni pregledi

Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

OPV ili IPV (Dečja paraliza)

Aktivna imunizacija protiv dečije paralize se sprovodi kod lica od navršena dva meseca života do osamnaeste godine života.

Aktivna imunizacija se sprovodi inaktivisanom polio vakcinom (IPV)  i živom oralnom polio vakcinom (OPV). Inaktivisana polio vakcina je  komponenta kombinovane vakcine (DTaP, IPV,HIB).

Aktivna imunizacija se sprovodi sa tri doze IPV u razmacima koji ne smeju biti kraći od četiri nedelje (primarna serija). Aktivna imunizacija se započinje kada dete navrši dva meseca života. Primarnu seriju primenom IPV treba završiti pravovremeno, do navršenih šest meseci života. Kod nepotpuno imunizovanih i neimunizovanih lica starijih od šest meseci  imunizacija se sprovodi primenom odgovarajuće IPV u skladu sa kalendarom imunizacije i sažetkom karakteristika leka. Nepotpuno imunizovani primaju nedostajuće doze, a neimunizovani potpunu primarnu seriju. IPV se daje kao pojedinačna vakcina ili kombinovana sa komponentama protiv drugih zaraznih bolesti u skladu sa kalendarom imunizacije.

Revakcinacija se sprovodi davanjem jedne doze IPV ili OPV, osim u slučajevima imunodeficijencije i kontakata imunodeficijentnih lica kada se daje isključivo jedna doza IPV.

Prva revakcinacija se sprovodi u drugoj godini života primenom IPV odnosno godinu dana nakon završetka primarne serije, a najranije po isteku šest meseci.

Druga revakcinacija se sprovodi primenom dvovalentne OPV (bOPV) pre upisa u prvi razred osnovne škole ili izuzetno tokom prvog razreda osnovne škole.

Treća revakcinacija se sprovodi primenom bOPV u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih  18 godina života.

U slučaju nedostatka bOPV može se primeniti IPV, za drugu i treću revakcinaciju,  kao pojedinačna vakcina ili kombinovana sa komponentama protiv drugih zaraznih bolesti u skladu sa kalendarom imunizacije.

IPV se daje intramuskularno u odgovarajućoj dozi (0,5 ml), u anterolateralni deo femoralne regije ili deltoidni mišić u zavisnosti od uzrasta deteta.

Oralna polio vakcina se daje ukapavanjem dve kapi vakcine u usta.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351