10. mart - Svetski dan bubrega 2022.

svetski dan bubrega 2022.Ove godine se Svetski dan bubrega obeležava pod sloganom „Premostimo jaz u znanju o bolestima bubrega, radi bolje nege i lečenja“.

Hronična bolest bubrega (HBB) je česta ali i opasna bolest, koja se može završiti smrtnim ishodom ukoliko se ne leči. Jedan od deset odraslih stanovnika sveta živi sa ovom bolešću. Smrtnost povezana sa bolestima bubrega raste iz godine u godinu i predviđa se da će postati 5. vodeći uzrok smrti do 2040. godine.



U našoj zemlji su se 2020. godine, izabranim lekarima u domovima zdravlja, javile 33.072 osobe zbog oboljenja bubrega. U Beogradu je iste godine registrovano 358 novoobolelih stanovnika, a 389 lica je umrlo od hronične bubrežne insuficijencije, od toga 210 osoba muškog i 179 osoba ženskog pola.

Iako HBB predstavlja globalnu pretnju po javno zdravlje, u državnim agendama su uglavnom zastupljeni programi za hronične nezarazne bolesti koji se koncentrišu oko četiri najznačajnije grupe bolesti - kardiovaskularnih bolesti, raka, dijabetesa i hroničnih respiratornih bolesti. Veliko opterećenje bolestima bubrega, globalna nejednakost u nezi bubrega i loši ishodi bubrežne insuficijencije donose istovremeno rastući teret za obolele osobe, njihove porodice i staratelje, ali i zajednicu u celini. Rano otkrivanje bolesti omogućava adekvatnu negu i lečenje, smanjuje morbiditet i mortalitet, a samim tim poboljšava održivost i isplativost lečenja ovih bolesti.

Postoji jaz u znanju o ovim bolestima, koji je vidljiv na svim nivoima zdravstvene zaštite. Prepreke boljem razumevanju ovog problema predstavljaju složena priroda informacija o bolestima bubrega, niska svest o ovom problemu, ograničena zdravstvena pismenost, ograničena dostupnost adekvatnih informacija, nedostatak spremnosti za učenje ali i nedovoljna ciljana edukacija zdravstvenih radnika. Poboljšanje zdravstvene pismenosti u velikoj meri zavisi od pružalaca zdravstvenih usluga odnosno od toga koliko oni efikasno komuniciraju i edukuju osobe koje žive sa oboljenjem bubrega.

dan bubrega 2022
Zdravstvena pismenost omogućava pojedincima sticanje sposobnosti da pronađu, razumeju i koriste informacije i usluge, kako bi doneli prave odluke i pokrenuli akcije u vezi sa zdravljem. Rastuća osposobljenost i pristup tehnologiji takođe pruža nove mogućnosti za unapređenje obrazovanja i svesti o bolestima bubrega za sve zainteresovane strane. Napredak u telekomunikacijama, uključujući platforme društvenih medija, pomaže u poboljšanju obrazovanja korisnika.

Zato, ovom prilikom , za Svetski dan bubrega, pozivaju se sve osobe širom sveta koje žive sa ovom bolešću, da povećaju znanje o načinu očuvanja zdravlja bubrega, da se informišu o svom zdravstvenom stanju i ciljevima lečenja. Pored toga, pozivaju se naučnici, stručnjaci, zdravstveni radnici, pacijenti, administratori, stručnjaci za zdravstvenu politiku, vladini zvaničnici, nefrološke organizacije i fondacije, da uzmu učešće u kreiranju odgovarajuće zdravstvene politike koja bi obezbedila bolje zdravlje pacijenata sa bubrežnim oboljenjima i samim tim smanjila opterećenje budžeta predviđenog za zdravstvenu zaštitu.

Stoga, bilo bi neophodno:

-    Podsticati građanstvo da usvoji načela pravilne ishrane i zdravog stila života što podrazumeva vežbanje (fizičku aktivnost), adekvatnu higijenu spavanja, kontrolu duvana, pristup zdravoj vodi, prevenciju klimatskih promena radi održavanja dobrog zdravlja bubrega, dužeg očuvanja funkcije bubrega kod obolelih i povećanja opšte svesti o značaju zdravlja bubrega za očuvanje opšteg zdravlja, a samim tim i života pojedinca.

-    Proširiti edukaciju bubrežnih pacijenata (uključujući praktične savete o ishrani i načinu života) kako bi se osnažili zajedno sa njihovim partnerima u nezi.

-    Dati mogućnost pacijentima i negovateljima da procene, razumeju i koriste zdravstvene informacije u vezi sa hroničnom bolešću bubrega.

-    Zahtevati od pružalaca zdravstvenih usluga i organizacija pacijenata za borbu protiv ove bolesti, da obezbede kvalitetne informacije u vezi sa HBB koje bi bile usklađene za različite nivoe zdravstvene pismenosti.

-    Ohrabriti i podržati lekare u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da unaprede znanje u cilju poboljšanja prepoznavanja rizika, uočavanja ranih simptoma bolesti i kontrole zdravstvenog stanja pacijenata sa HBB.

-    Integrisati prevenciju hronične bolesti bubrega i gubitka funkcije bubrega u nacionalne programe za nezarazne bolesti koji su od suštinskog značaja za poboljšanje ranog otkrivanja i praćenja lečenja i nege bubrega na državnom nivou.

-    Informisati donosioce odluka o uticaju bolesti bubrega i otkazivanja bubrega na zdravlje stanovništva, posledičnom opterećenju budžeta i sistema zdravstvene zaštite, kako bi se podstaklo usvajanje politika i alokacija resursa koji se bave globalnim opterećenjem bolestima bubrega, i time obezbedio bolji kvalitet života osoba koje žive sa bolestima bubrega i članova njihovih porodica.

Izvor : https://www.worldkidneyday.org/2022-campaign/


Proverite svoje znanje: Hronična bolest bubrega - Da li ste pod rizikom da je dobijete?

Proverite svoje znanje: Šta znate o vašim bubrezima?

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351