Održavanje higijene u zdravstvenim ustanovama

цисценје у зуJedan od ciljeva Akcioni plan za unapređenje vodosnabdevanja, sanitacije, i higijene u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji, usvojenog u oktobru 2022. godine, je unapređenje sanitarno higijenskih uslova u zdravstvenim ustanovama kroz osposobljavanje nemedicinskog osoblja za pravilno čišćenje i održavanje higijene prostora i nameštaja.

Jedna od aktivnosti iz pomenutog Akcionog plana je bila i izrada materijala za obuku nemedicinskog osoblja za poslove održavanja higijene u zdravstvenim ustanovama. Kao rezultat te aktivnosti je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa UNICEF-om izradio priručnik pod nazivom „Održavanje higijene u zdravstvenoj ustanovi“.

Uz priručnik su napravljena i video uputstva:

1.    Održavanje higijene u zdravstvenoj ustanovi

2.    Osnovni principi čišćenja u zdravstvenoj ustanovi
      
3.    Oprema i sredstva za čišćenje u zdravstvenoj ustanovi

4.    Način i učestalost čišćenja u zdravstvenoj ustanovi

5.    Primer čišćenja operacione sale u zdravstvenoj ustanovi

6.    Primer čišćenja bolesničke sobe

7.    Primer čišćenja toaleta
  
Značaj ove tematike za dobro funkcionisanje zdravstvenih ustanova je ogroman. Zato je veoma važno da se sa Priručnikom i video materijalom upozna što veći broj osoba angažovanih na ovim poslovima.
 
U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd je 10.4.2023. održana obuka higijeničarki o preporukama za održavanje higijene, koje su izdate u Priručniku za održavanje higijene u zdravstvenim ustanovama. Obuci su prisustvovale sve higijeničarke, koje su je ocenile kao veoma korisnu, a diskusiju, koja je usledila nakon obuke, kao konstruktivnu sa predlozima za unapređenje. Ovakve obuke će se periodično ponavljati, što će obezbediti unapređenje znanja u procesu obavljanja higijene, kao jedne od najvažnijih preventivnih higijensko-epidemioloških mera u zdravstvenim ustanovama.

higijena u zu 1higijena u zu 2











higijena u zu 3

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351