У сусрет обележавању 15. фебруара, Међународног дана деце оболеле од рака

dan dece obolele od raka 2017Међународни дан деце оболеле од малигних болести, 15. фебруар, успостављен је 2002. године од стране Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Овај датум данас се обележава у више од 85 земаља широм света, а у Србији је, на иницијативу удружења родитеља и уз подршку Министарства здравља, 2013. године овај датум постао део националног Календара јавног здравља.

Малигне болести су један од великих глобалних здравствених проблема. Званични подаци говоре да сваке године од неког малигног тумора у свету оболи више од 160.000 деце. Ипак, имајући у виду да у већини неразвијених земаља недостају регистри, адекватна дијагностика и терапија, процене су да је заступљеност овог проблема далеко већа те да годишње оболи између 175 и 250 хиљада деце. Упркос напретку дијагностичких метода и терапијских приступа, и даље у свету око 90.000 деце годишње умре од рака.

Од малигних болести у Србији је, према последњим доступним подацима, оболело 334 деце узраста од 0 до 19 година. Као и у већини земаља у развоју и код нас је готово 2/3 новооболеле деце било узраста до 15 година. Леукемије, тумори мозга и лимфоми чинили су готово половину свих малигних болести дечијег узраста, а уједно и најчешћи разлог смртног исхода у овом узрасту, када је реч о малигним болестима. Према подацима из популационог регистра за рак у Градском заводу за јавно здравље, у претходних 25 година (1990 - 2015), у Београду је од малигних неоплазми оболелео укупно 1749 деце до 19 година старости, при чему је заступљеност дечака међу оболелила током овог периода била већа (57,8%) у односу на девојчице (42,2%). У истом периоду посматрања, умрло је укупно 266 деце, међу којима су дечаци опет били бројнији (60,2% наспрам 39,8% девојчица). Само у 2015. години у Београду је од малигних неоплазми оболело 80 деце, док је у истој посматраној години од ових обољења умрло њих осморо.

Према подацима из Регистра, уочава се да је у главном граду број деце оболеле од малигних неоплазми у периоду 2011 – 2015. у благом паду (на основу године пријављивања), као и да је у овом посматраном периоду највише деце оболело од малигног тумора мозга.

Обележавање Међународног дана деце оболеле од рака има за циљ да истакне значај сталног унапређења здравствене заштите деце, како у смислу правовремене дијагностике, тако и што делотворнијег лечења, како би шансе за опоравак ових малишана биле што веће, а њихов квалитет живота, као и квалитет живота њихових породица на највишем могућем нивоу.

Уз то, овај дан треба да буде подсетник и подстицај за здравствене раднике, али и фактор мобилизације и усмеравања шире друштвене заједнице ка активностима које промовишу мере примарне превенције, кроз одговарајуће едукације, како деце и адолесцената, тако и њихових родитеља и јавности у целини, о значају правовременог усвајања и неговања здравих животних навика.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351