Hand, Foot and Mouth Disease (HFMD)

BOlest ruku nogu i ustaБолест руку, ногу и уста је благо вирусно обољење, које се најчешће јавља код деце до 5 година старости, а ређе код одраслих. Болест почиње повишеном телесном температуром, смањеним апетитом, болом у грлу и малаксалости.

Дан-два након почетних симптома, јавља се оспа, најчешће у устима, на длановима и стопалима, а ређе на коленима, лактовима и гениталијама. Болест најчешће траје 3-5, а највише 10 дана и обично не даје компликације. Вирус се преноси директним контактом са оболелим дететом који кашље и кија, као и путем прљавих руку.

Обзиром да је узрочник вирус, оболелој деци се даје само симптоматска терапија која смањење температуру и бол, као и савет за  конзумирање хладних напитака, који ублажавају бол у грлу и устима.

BOlest ruku nogu i usta

Инкубација вируса је врло кратка и због тога се болест често јавља у мањим епидемијама у дечијим колективима. Дете је највише заразно у првој недељи болести и у том периоду дете не сме да буде у колективу, а у вртићима се при појави првог случаја ове болести, пооштравају мере опште и личне хигијене.

Када дете добије тегобе, најважније је да се одмах јави педијатру ради постављања дијагнозе и спровођења адекватног лечења.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351