Borba protiv COVID-a 19: umesto straha, izaberimo odgovornost

pobediti strahBorba protiv COVID-a 19 je uzela maha i svi zajedno se nadamo da ćemo pobediti. Pobediti može da znači mnogo toga, u ovom trenutku pobediti znači slušati lekare koji nas neumorno savetuju. To je otprilike sve, deluje da ne zahteva previše angažovanja i truda, samo malo strpljenja i odgovornosti.

Deluje jednostavno, ali zapravo nije. Nije jednostavno jer nas potpuno razumljivo obuzima strah. Njemu se nije lako odupreti, pogotovo onda kada zavlada celim društvom. Upravo zbog toga, pokušajmo da se distanciramo od sopstvenog straha i vidimo šta je ono što možemo da učinimo za sebe i sve oko nas.

Svedoci smo toga da je dobar deo nas odlučio da pohrli u obimne nabavke. Deluje da ni ne znamo zašto tačno, ali nešto nas goni na takve postupke. Goni nas naša kolektivna svest, naša istorija, dugi boravci po podrumima, sankcije. Goni nas strah. Sve je to potpuno razumljivo, čak nije ni za najmanju osudu. Međutim, možda je vreme da naučimo da postupimo drugačije.

Ovo je vreme kada je deo nas obavezan da provodi vreme u kući. Iako to ume da bude naporno, možda i frustrirajuće, pokušajmo sebi da olakšamo. Ima li boljeg perioda da radimo stvari za koje uvek govorimo da nemamo vremena. Umesto da se bombardujemo svakojakim vestima i internet senzacijama, čija je jedina svrha širenje teorija zavere i panike, posvetimo se tim stvarima. Isto tako, ovo je odlična prilika da pogledamo u sebe i malo preispitamo svoja uverenja i ponašanje. Da li naše poverenje zaslužuje baš svako ko misli da treba iznese svoje „istine“ o aktuelnoj temi...

Verovatno bi skoro svaki čovek imao neki stav po pitanju epidemije COVID-19. Ali zapitajmo se da li svaki taj stav ima neki temelj i zaslužuje svoje sledbenike. Ili decenije školovanja i iskustva, proučavanja i promišljanja, neprekidna edukacija i upijanje svih aktuelnih naučnih dokaza treba da budu osnovni kriterijum. Odgovor deluje jednostavno, ali ipak naše ponašanje ponekad govori nešto drugo. Kao da nas nešto u nama tera da se zanosimo senzacionalnim vestima, čudotvornim lekovima, strahovitim snimcima sa interneta... Nešto nas tera da se vodimo sopstvenom nepromišljenošću i onim čuvenim „ma ja znam najbolje“. Ovo je pravo vreme da pobedimo nesvesno u nama, napravimo bolji izbor i pronađemo prave odgovore. Pravi odgovori su jednostavni, poslušajmo struku, naučimo se odgovornosti.

Istina je da se čitav svet vratio na početak istorije javnog zdravlja i opet uči da je neophodno da se u vreme pandemije redovno peru ruke i distancira od drugih ljudi. Deluje da je to nešto što bi svi trebali da znamo, zar ne? Svi zajedno, na globalnom nivou, dosta podsećamo na onog hrčka u točku, koji stalno trči ali se ne pomera. Dokle ćemo da trčimo kroz isti točak, ima li nade da ćemo iskoračiti iz njega i krenuti napred? Iskoračimo ovaj put svesno i odgovorno.

Osnovne preporuke:

1. Perite ruke sapunom detaljno i što češće! Ne dirajte oči, usta i nos neopranim rukama!

2. Budite u svojim domovima. Ako imate manje od 65 godina starosti, izlazite samo ukoliko je to neophodno. Ako imate više od 65 godina, pozovite telefonom nekog mlađeg da za vas uradi ono što je neophodno i ne izlazite van kuće.

3. Sve konakte sa drugim ljudima održavajte isključivo telefonom i drugim sredstvima savremene komunikacije. Ako je neophodno da sa nekim boravite u istoj prostoriji, držite distancu od najmanje jednog metra. Ako imate više od 65 godina starosti, nemojte boraviti sa drugim ljudima u istoj prostoriji.

4. Redovno provetravajte svoje domove!

Šta je korona virus?

COVID-19 - Kako se zaštititi

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351