Kako da ojačam svoj imuni sistem?

Neprocenjivo je važno da uložimo poseban napor kako bismo svoj organizam održavali u što boljem opštem stanju, kako bi se u slučaju potencijalne infekcije novim korona virusom, on sa njom što uspešnije izborio.

S tim ciljem, nudimo nekoliko univerzalnih preporuka, koje u periodu aktuelne pandemije posebno dobijaju na značaju i težini:

  • Nemojte pušiti!

Povećanje koncentracije nikotina u krvi uzrokuje sužavanje krvnih sudova što otežava dotok kiseonika u sva naša tkiva i organe. Smanjena oksigenacija u respiratornom traktu i drugim organizma direktno utiče na njihovu funkciju, ali i na umanjen imuni odgovor čitavog organizma. Posebno je važno upozoriti da se ovo stanje povećanog nivoa straha i anksioznosti koji pandemija sobom donosi, ne iskoristiti kao povod da se pušenju vrate oni koji su ga u prethodnom periodu uspešno ostavili, kao i da se, zbog dužeg boravka kod kuće i izmenjenog dnevnog režima, ne povećava broj popušenih cigareta kod trenutnih pušača. Naprotiv, nedvosmislena preporuka je da upravo pandemija novim korona virusom bude dodatni povod da se aktuelizuje i pojača borba sa ovom štetnom navikom i tako umanji rizik od infekcije i nastanka težih oblika bolesti!

  • Vodite računa o ishrani! Važno je unositi puno povrća, voća i namirnica bogatih vlaknima, kako bi organizam bio opskrbljen neophodnim makro i mikronutrijentima, vitaminima i mineralima koji jačaju odbrambene snage organizma. Pored toga što je važno da ishrana bude dobro uravnotežena, poželjno je i da kalorijski unos bude prilagođen uslovima moguće smanjene energetske potrošnje, koji kod većine može biti posledica produženog boravka u kućnim uslovima i redukcije uobičajenih dnevnih aktivnosti.

Često se postavlja pitanje protektivnog efekta belog luka kada je u pitanju infekcija COVID 19? Naime, beli luk je nesporno zdrava i korisna namirnica, koja dokazano ima određena antimikrobna svojstva. Ipak, kada je reč o infekciji novim korona virusom, ne postoje dokazi koji ukazuju da beli luk ima efekat u sprečavanju nastanka infekcije.

  • Redovno vežbajte!

Ovo predstavlja poseban izazov u stanju produženog boravka u kući i nemogućnosti vežbanja u za to namenjenim prostorima. Ipak - nije nemoguće! Internet, više nego ikad, obiluje i svakodnevno se dodatno obogaćuje brojnim zanimljivim programima za vežbanje u kućnim uslovima, koji zahtevaju minimum sredstava i adaptiranja vašeg životnog prostora. Dakle, nije neophodno da od svog stana ili spavaće sobe napravite kućnu teretanu, potrebno je samo da za vežbanje odvojite malo vremena i da vam to postane nezaobilazna dnevna rutina!

  • Izbegavajte alkohol!

Neumereno pijenje može naškoditi organima za varenje, jetri, kao i ćelijama nervnog sistema. Sve ovo posredno utiče na smanjenje imunog odgovora organizma u slučaju pretnje od infekcije.

  • Spavajte dovoljno!

San je apsolutno neophodan za regeneraciju svih ćelija našeg organizma, a posebno ćelija našeg imunog sistema koje predstavljaju prvu liniju odbrane organizma protiv infekcije.

Nazad na najvažnija pitanja i odgovore

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351