Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

Serološko testiranje na COVID-19 na lični zahtev

covid testU Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd moguće je zakazati serološko testiranje na SARS-Cov-2 na lični zahtev građana, primenom brzih seroloških testova (imunohromatografski test) u našoj ustanovi.

Svi termini za mesec jul su popunjeni. Zakazivanje za mesec avgust počinje 30. jula.

Od 30. jula, termin za testiranje građani mogu zakazati radnim danima (ponedeljak - petak) od 12-13 časova, pozivanjem broja telefona 064 599 65 09 kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pre dolaska na testiranje treba obaviti uplatu od 1200,00 dinara na žiro račun koji je otvoren kod RFZO-a.

Zaključkom Vlade danas je cena testiranja stranaca promenjena na 25 evra (dinarska protivrednost prema srednjem kursu NBS) ova cena se neće primenjivati za strane državljane sa stalnim nastanjenjem ili regulisanim privremenim boravkom u RS kao i za članove stranih diplomatskih ili konzularnih predstavništava, kao i članove njihovih porodica (navedene kategorije će i dalje plaćati 1.200 dinara).

Testiranje na COVID-19 (PCR) na lični zahtev

covid testU Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd moguće je zakazati uzimanje brisa grla i nosa za testiranje na COVID-19 (PCR) na lični zahtev građana..

Testiranje na sopstveni zahtev je uglavnom namenjeno putnicima u međunarodnom saobraćaju. Dnevni kapacitet za testiranje je 30 osoba.

Svi termini do 20. avgusta su popunjeni. Zakazivanje ponovo počinje 18. avgusta.

Od 18. avgusta, termin za testiranje građani mogu zakazati slanjem zahteva putem email-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. u kome treba dostaviti kontakt telefon kako bi se preciziralo vreme testiranja.

Pre dolaska na testiranje treba obaviti uplatu od 6.000,00 dinara na žiro račun koji je otvoren kod RFZO-a.

Zaključkom Vlade danas je cena testiranja stranaca promenjena na 120 evra (dinarska protivrednost prema srednjem kursu NBS) ova cena se neće primenjivati za strane državljane sa stalnim nastanjenjem ili regulisanim privremenim boravkom u RS kao i za članove stranih diplomatskih ili konzularnih predstavništava, kao i članove njihovih porodica (navedene kategorije će i dalje plaćati 6.000 dinara).

Brojevi telefona za putnike iz međunarodnog saobraćaja

Svi putnici iz međunarodnog saobraćaja sa prebivalištem u Beogradu, u vezi stavljanja pod zdravstveni nadzor, treba da se jave Centru za kontrolu i prevenciju bolesti na sledeće brojeve telefona:

  • 064 850 3062 od 08-12 časova radnim danima i subotom

Svetska nedelja dojenja 2020.

dojenje 2020Svetska nedelja dojenja svake godine se obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećalo znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje. Od 2016. godine sve teme su u skladu sa Ciljevima održivog razvoja koje su postavile Ujedinjene nacije.

Značaj preventivnih mera za sprečavanje oboljevanja od COVID-19

covid-19Razmišljanje o načinima sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 nameće osnovno pitanje – kako sprečiti zaražavanje i time ograničiti (ili usporiti) širenje bolesti u populaciji? Poznavanje glavnih puteva prenosa COVID-19 pružiće nam deo odgovora na postavljeno pitanje.

Virus se uobičajeno prenosi sa čoveka na čoveka putem kapljica koje osoba proizvodi kada kija, kašlje, govori i sl. Ne treba zaboraviti da opasnost indirektno preti i od kapljica koje ne dospeju direktnim putem do izložene osobe, već se zaustave na dostupnim površinama i predmetima. Ukoliko osoba dođe u kontakt sa kontaminiranom površinom ili predmetom, npr. dodirivanjem rukama, zaražavanje je moguće ukoliko se neopranim rukama dodiruju usta, nos ili oči.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351