Национални дан без дувана 2019.

национални дан без дувана 2019Градски завод за јавно здравље Београд обележио је овогодишњи Национални дан без дувана, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, спровођењем здравствено-промотивне акције у просторијама Филијале Београд НСЗ на Гундулићевом венцу, 31.јануара, током преподневних сати.

Незапослена лица, као посебно рањива категорија становништва подложнија су обољевању и нездравим животним стиловима, сходно њиховом специфичном социјалном положају. Налази из истраживања о ефектима и ставовима у вези са Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму, које је спровео Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ показују да да је највећи број свакодневних пушача управо у категорији незапослених. Градски завод за јавно здравље Београд је, увиђајући значај овог специфичног аспекта, предузео кораке како би се приближио управо овој циљној групи наших суграђана.

Заинтересованим корисницима Националне службе за запошљавање, али и запосленима у овој установи, указано је да уживање дуванских производа у значајној мери доприноси раном настанку болести срца и крвних судова, појави малигних обољења и бројних других хроничних поремећаја здравља.

национални дан без дувана 2019

Пушачима су предлагане мере за што успешније, трајно одвикавање од пушења, уз дељење одговарајућих едукативних материјала на ову тему и упућивање на релевантне установе и стручњаке у овој области.

Разговори са присутнима вођени су и на тему опасности од пасивног пушења нарочито када је у питању здравље најмлађих. С тим у вези, грађани су саветовани да се, када год су у прилици, аргументовано боре за простор без дуванског дима, пре свега у сопственом дому и да тако, бранећи сопствено здравље и здравље својих укућана, и пушачима укажу на штетност њихове навике.

Поред свега наведеног, посебан сегмент акције био је усмерен на важност стварања подршке у јавности за пооштравање законске регулативе која се односи на забрану пушења на јавним местима. С тим у вези, једна од активности било је и добровољно анкетирање присутних о ставовима у вези са забраном пушења у угоститељским објектима. На овај начин, грађани су навођени на размишљање о овом значајном извору изложености дуванском диму, који у великој мери доприноси „нормализацији“ пушења у нашој средини. Они су, кроз тумачење анкетних питања, давање сопствених одговора, уз активну размену ставова и аргумената, оснаживани да пруже подршку за законски утемељено потпуно одстрањивање дувана из угоститељског сектора, али и других јавних простора.

Занима нас и Ваш став на ову тему: Анкета - Пушење у угоститељским објектима

национални дан без дувана 2019

Заштитите од дувана себе, друге и средину у којој живимо!

национални дан без дувана 2019

национални дан без дувана 2019

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351