Светски дан бубрега обележен са „Апотеком Београд“

светски дан бубрега 2017Овогодишњи Светски дан бубрега био је повод да Градски завод за јавно здравље обогати мрежу својих партнера и на још један начин оствари непосредан контакт са свим категоријама становништва у циљу пласирања важних јавноздравствених порука везаних за овај важан датум из Календара здравља.

Центар за промоцију здравља Градског завода за јавно здравље остварио је тим поводом сарадњу са «Апотеком Београд», уз чију је подршку и гостопримство организована тематска здравствено-промотивна акција.

Акција је одржана на сам Светски дан бубрега, у четвртак, 9. марта 2017. године, у периоду од 12 до 14 часова у апотеци "Мр Матеј Ивановић" у центру Београда, у Кнез Михаиловој улици.

Са циљем да се истакне значај обележавања овог датума и да се јавности приближе сви јавноздравствени аспекти бубрежних обољења, здравствени радници Центра за промоцију здравља, водили су тога дана циљане разговоре са корисницима апотеке. Као додатна подршка здравственим саветима, дељени су едукативни флајери «Здрави бубрези - здравље за све», којима се промовишу све оне здраве животне навике које имају важну улогу у превенцији настанка бубрежних обољења. Уз то, указивано је на најчешће ризике и прве, неспецифичне симптоме и знакове компромитоване бубрежне функције, који се често не примећују или дуго занемарују, а могу бити благовремено откривени рутинским прегледима.

светски дан бубрега 2017

Тема овогодишње кампање, „Бубрези и гојазност - здрави стилови живота за здраве бубреге” у складу је са општом тежњом да се грађанима упути порука о важности предупређивања и контроле најчешћих фактора ризика који могу водити ка хроничном попуштању бубрежне функције, а у тесној су спрези и са бројним другим поремећајима здравља из широке лепезе хроничних незаразних обољења. У складу с тим, корисници апотеке и други заинтересовани грађани тога дана имали су прилику да провере вредности свог крвног притиска, да измере висину и тежину и сазнају свој индекс телесне масе, како би тиме били подстакнути да преиспитају своје животне навике, да их модификују или радикално промене како би што дуже очували и унапредили сопствено здравље.

светски дан бубрега 2017

Светски дан бубрега обележава се од 2006. године, сваког другог четвртка у месецу марту, на иницијативу и под покровитељством Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations).

светски дан бубрега 2017

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351