22. март 2013 - Светски дан вода

Светски дан вода - 22. март, ове године, сходно одлуци УН да 2013. буде Међународна година сарадње у области вода, биће посвећен управо сарадњи у тој области. Циљ је да се истакне важност водних ресурса и потреба за њиховим одрживим управљањем, као и да се представе активности које се предузимају у овој области, речено је на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда.


Централну манифестацију у нашем главном граду и ове године организује Управа за воде града Београда. Питање квалитетног живота грађана за град Београд је изнад свих других питања и изнад политике и баш зато ће, бројним иницијативама и активностима током читаве године, град окупити све нивое власти, стручну јавност, цивилни сектор и грађане.

Најзначајнија питања на којима треба заједнички радити су питање измуљивања, депоновања муља и уклањања формираних спрудова, регулисање рада шљункара, решавање питања пловних и плутајућих објеката, као и проблеми које ствара умањење буџетских средстава и укидање комуналних и других накнада.

Сарадњом свих нивоа власти у граду и јавних комуналних предузећа у области заштите и управљања водним ресурсима, град Београд данас грађанима обезбеђује уредно снабдевање водом највишег квалитета, константно унапређује ниво комуналних делатности, чува животну средину и воде као природни ресурс, а труди се да код грађана, а нарочито младих, подиже и свест о значају вода и одговорном понашању према водама.

Управо зато ће поводом Светског дана вода у свим београдским школама један час предмета „Свет око нас” ове недеље бити посвећен водама, док ће ЈКП „Београдски водовод и канализација” и ове године наставити акцију „Проверено добра вода”, која је до сада одржана у 87 основних школа у граду.
У Србији је све мање и мање здраве изворске воде. Стручњаци сматрају да је главни разлог у неконтролисаној сеци шума и да се спас налази у планском пошумљавању, поврсинским акумулацијама, малим бранама и застити извориста река.

Прогнозе да ће до 2025. године две трећине човечанства осетити озбиљан недостатак воде, не охрабрују. Процене кажу да око 1,1 милијарди људи нема приступ пијаћој води, а 2,5 милијарди нема обезбеђене елементарне санитарне услове. Шест хиљада деце млађе од пет година сваког дана умире од болести проузрокованих загађеном водом,а више од пет милиона људи годишње, што је десет пута више него број погинулих у свим ратовима годишње на свету.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351