Хало Беба - Телефоном до савета о здрављу деце

Савет недеље

savet nedelje 123 cir
  • status mikrobioloksih analiza
    Статус лабораторијских анализа
  • analiza vode 1
    Вода: Упутства, захтеви, препоруке
  • Санитарни прегледи
    Санитарни прегледи

Одређивање присуства анти SARS- CoV-2 IgG антитела на лични захтев

korona odredjivanje antitelaОд понедељка, 25.10.2021.године, у Градском заводу за јавно здравље Београд, могуће је урадити анализу за одређивање присуства анти SARS-CoV-2  IgG антитела на основу упута осигураним лицима и на лични захтев. За одређивање антитела се примењује ензимски имуно тест произвођача Test Line (EIA Covid-19 IgG/S) који је високо специфичан и осетљив (до 99%). Радно време амбуланте за вађење крви је сваког радног дана од 07-12h. Крв се вади само пунолетним особама. Пре доласка на тестирање је потребно обавити уплату од 1800,00 динара. Детаљне информације око уплате погледати на сајту РФЗО.Тестирање се не заказује. Резултати се добијају у року од 24 сата.

Тестирање на COVID-19 (PCR) на лични захтев

covid testОд 01. октобра 2020. године на Порталу еУправа доступна је нова електронска услуга еЗаказивање за PCR тестирање на лични захтев.
Како да закажете термин?
Уколико желите да закажете PCR тестирање на лични захтев, потребно је да на Порталу еУправа одаберете услугу еЗаказивање за PCR тестирање на лични захтев и изаберете опцију Покрени услугу. Након што изаберете жељену лабораторију, приказаће се календар где је потребно да одаберете неки од слободних термина.

Антигенско тестирање на COVID-19 на лични захтев

covid testУ Градском заводу за јавно здравље Београд могуће је урадити антигенско тестирање на SARS-Cov-2 на лични захтев грађана, применом брзих антигенских тестова (брис грла и носа) у нашој установи. Тестирање се не заказује, а може се обавити сваког радног дана и суботом у периоду од 7.30-12 часова. Пре доласка на тестирање треба обавити уплату од 1800,00 динара. Детаљне информација погледајте на сајту РФЗО.

Бројеви телефона за путнике из међународног саобраћаја

Сви путници из међународног саобраћаја са пребивалиштем у Београду, у вези стављања под здравствени надзор, треба да се јаве Центру за контролу и превенцију болести на следећи број телефона:

064-850-3063 у времену од 08-15 часова
064/850-3057 у времену од 15-20 часова


link bar

Светска недеља дојења

dojenjeИступи за дојење - едукуј и подржи

Светска недеља дојења је кампања Светске алијансе за дојење (WABA) која се обележава широм света од 01. до 07. августа. Ове године кампања се обележава под слоганом „Иступи за дојење - едукуј и подржи“. Пандемија вируса COVID 19 променила је рад читавих система, држава, породица и појединаца. Државе су усмериле све своје здравствене, али и нездравствене ресурсе,  у борбу против вируса, стога су многе битне области родитељства остале ускраћене за исте.

Хепатитис не може да чека - Светски дан хепатитиса, 28. јул

hepatitis 2022Од 2010.године Светска здравствена организација (СЗО) је одредила 28. јул као дан обележавања борбе против хепатитиса, како би се подигла свест о вирусном хепатитису, који изазива упалу јетре и доводи до тешких болести и рака јетре.

Светски дан хепатитиса, 28. јул, обележава се ове године под слоганом „Хепатитис не може да чека” са циљем ширења информација о вирусним хепатитисима и неопходности тестирања како би се приступило даљим дијагностичким поступцима и терапији.

Градски завод за јавно здравље Београд наставља и проширује сарадњу са сектором образовања

pas rad sa učenicimaПаралелно са почетком летњег распуста, завршен је процес акредитације програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2022/2023, 2023/2024. и 2024/2025. годину. Градски завод за јавно здравље Београд је у овом циклусу акредитације конкурисао са чак три програма и сва три су одобрена.

Листериоза

ListeriaЛистериоза је бактеријска цревна инфекција која настаје након конзумирања хране контаминиране бактеријама из рода Listeria, најчешће врстом Listeria monocytogenes. Ова бактерија је широко распрострањена у природи, може се наћи у земљишту, води и дигестивном тракту животиња. Поврће може бити контаминирано преко земљишта. Храна се може контаминирати током процеса припреме, тако да се бактерија може умножити до нивоа који може изазвати обољење током дистрибуције или складиштења хране.

УСКОРО: „Беббо“ мобилна апликација на електронском формулару за пријаву новорођенчета

bebboУ оквиру информационог система „Бебо, добродошла на свет“, који је део портала еУправе Владе Републике Србије, свим родитељима новорођене деце у нашој земљи, ускоро ће бити омогућен директан приступ мобилној апликацији „Беббо“. Наиме, информација о „Беббо“ апликацији постаје саставни део електронског формулара за пријаву новорођенчета, који је на овом сервису доступан још од 2016. године. Поред тога, на формулару ће бити и линк ка детаљнијим информацијама на сајту телефонског саветовалишта „ХалоБеба“, али и QR код који омогућава једноставан и директан приступ апликацији и свим њеним садржајима, помоћу било ког андроид и apple мобилног уређаја.

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351