Kalendar imunizacije
Spisak dežurnih zdravstvenih ustanova u Beogradu
Kancelarija za zdravlje starih
Halo Beba - Telefonom do saveta
Sve ono što Vas interesuje u vezi toka trudnoće, porođaja, pravilne nege i ishrane...
Sanitarni pregledi

Savet nedelje

  • politika zastiet ziv sred
    Status laboratorijskih analiza
  • analiza vode 1
    Voda: Uputstva, zahtevi, preporuke
  • Стручни испити
    Sanitarni pregledi

MMR (morbili, parotitis, rubela)

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR vakcina).

Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci života, i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života.

Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

Ako se iz bilo kog razloga (osim trajnih kontraindikacija) aktivna imunizacija ne sprovede u preporučenom vremenu dete treba revakcinisati jednom dozom odnosno vakcinisati primenom dve doze vakcine u razmaku ne kraćem od 4 nedelje, do navršenih 18 godina života.

MMR vakcina se daje duboko subkutano ili intramuskularno u dozi od 0,5 ml u predeo deltoidne regije.

Pored opštih kontraindikacija, posebne kontraindikacije za MMR vakcinu su:

1. imunodeficijentna stanja usled malignih bolesti, terapije antimetabolicima, većim dozama kortikosteroida, alkilirajućim jedinjenjima ili radijacijom i druga stanja imunosupresije,

2. trudnoća

MMR vakcina je kombinovana živa virusna vakcina koja se pravi od oslabljenih virusa uzročnika malih boginja (morbila) , zaušaka (parotitisa) i crvenke (rubeole).

Pored opštih kontraindikacija , posebne kontraindiakcije za davanje su trudnoća, stanje oslabljene otpornosti, preosetljivost na komponente vakcine, alergija na jaja. 

U 3-5% vakcinisanih dolazi do pojave „male bolesti“ u periodu koji odgovara prosečnom vremenu inkubacije za svaku bolest od komponenti u  vakcini. Manifestuje se kratkotrajnom  i prolaznom ospom, blagom i prolaznom temperaturom, prolaznim uvećanjem lnfnih i pljuvačnih žlezda, koje ne zahteva lečenje.

Primenom vakcine (MMR) ostvaruje se zaštitni nivo antitela u 95% kod dece koja su vakcinisana sa navršenih 12 meseci, pa čak i 98% kod dece vakcinisane sa 15 meseci i kasnije.  Vakcine stvaraju dugotrajan, a možda i doživotan imunitet kod vakcinisanih.

Vakcina je osetljiva na svetlost i temperaturu i mora se nakon rastvaranja odmah upotrebiti.

Vakcina se daje subkutano, a može i intramuskularno u količini od 0,5 ml u području deltoidne regije.

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Kontakt

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd,

Bulevar despota Stefana 54a,

11108 Beograd, Srbija

Telefon: 2078-600; 3237-351