11. Европска конференција јавног здравља

eupha 2018У периоду 28. новембра до 1. децембра 2018. године у Љубљани је одржана 11. Европска конференција јавног здравља. Ова манифестација, која већ дуги низ година окупља најзначајнија имена из јавног здравља али и бројних других сродних области, организована је од стране Фондације европских конференција јавног здравља, Европског удружења за јавно здравље и Националног института за јавно здравље Словеније, уз подршку Министарства здравља Републике Словеније.

У последњој деценији здравствени системи у свим земљама Европе суочавају са великим изазовима - старењем популације и порастом броја хроничних обољења, који резултују повећаним потребама за здравственом заштитом; повећаним трошковима здравствене заштите; недостатком и неједнаком заступљеношћу здравствених радника; неједнаком доступношћу здравствене заштите свим грађанима ових земаља. У складу са новонасталим потребама, тема овогодишње конференције била је „Ветрови промене - у сусрет новим начинима побољшања јавног здравља у Европи“.

eupha 2018

Пет најактуелнијих области на Конференцији, којима су посвећене и пленарне сесије, били су утицај дигиталне технологије на здравље и понашање деце и младих, имплементација јавно-здравствених активности ради достизања Циљева одрживог развоја, способности и могућности јавно-здравствених система да одговоре на бројна заразна и незаразна обољења, како усмерити пажњу грађана на постојеће јавно-здравствене изазове, и како обезбедити универзалну здравствену заштиту свима. О овим темама дискутовали су представници Европске комисије, Светске здравствене организације, Европског центра за контролу болести, Асоцијација школа јавног здравља европског региона, Универзитета Харвард, Лондонског универзитета, и бројних других уважених институција које се активно баве наведеном тематиком.

Конференцији је присуствовало преко 1.650 представника из 61 земље Европе и света, и приказано  је више од 1.000 радова посвећених различитим темама- од здравих стилова живота и промоције здравља, иновација у јавном здрављу, утицаја животне средине на здравље и др, до тема посвећених здрављу миграната, националних мањина и ЛГБТ популације.

eupha 2018

Међу радовима приказаним на Конференцији били су и радови Градског завода за јавно здравље, Београд, који су указивали на проблематику две најрањивије узрасне категорије у нашој земљи, деце и старијих суграђана, на најчешће узроке њиховог обољевања и умирања, као и на доступност здравствене заштите истим.

eupha 2018

Представници Градског завода за јавно здравље Београд, су се својим активним учешћем трудили да учесницима других земаља приближе активности које ова установа спроводи у циљу одговарања на изазове са којима се јавно здравље суочава у Републици Србији.

Закључак конференције био је да су изазови за којима се суочава јавно здравља у данашње време све већи, али да постоје бројна нова сазнања и нове активности чија примена може довести до побољшања здравља и благостања становника Европе.

Као један од резултата Конференције, од стране Европског удружења за јавно здравље, Националног института за јавно здравље Словеније и Министарства здравља Републике Словеније потписана је „Љубљанска декларација“ која позива на што веће ангажовање свих актера који се баве јавно-здравственом политиком у Европи и шире, у циљу смањења неједнакости у здрављу.

eupha 2018

Више текстова о овој теми

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker

Контакт

Градски завод за јавно здравље Београд,

Булевар деспота Стефана 54а,

11108 Београд, Србија

Телефон: 2078-600; 3237-351